Uitslag Oostenrijk - Nederland

Het Nederland elftal gaat met een prettig gevoel de zomerstop in. EK-ganger Oostenrijk werd op een nederlaag getrakteerd in de uitzwaaiwedstrijd (0-2).

Met een goed gevoel de zomer ingaan om daarna met vertrouwen aan de WK-kwalificatiereeks te beginnen. Dat was ongeveer wat bondscoach Danny Blind met Oranje wilde bereiken in de derde en laatste oefeninterland in acht dagen tijd. Tegen Ierland was de belabberde status van Oranje onderstreept (1-1), tegen Polen was daarvoor waardig revanche genomen (2-1) winst en tegen Oostenrijk moest een uitzwaaiwedstrijdje van een EK-ganger worden verpest.

Het begin daartoe zag er goed uit, hoewel Oostenrijker Marko Arnautovic met een omhaal voor het eerste gevaar zorgde. De voormalige FC Twente-aanvaller dwong Jeroen Zoet, die van Danny Blind zijn vierde cap kreeg, tot een redding. Na acht minuten was het echter Nederland dat op voorsprong kwam. Volgens hetzelfde recept als tegen Polen gaf Steven Berghuis, in zijn derde interland, keurig voor en werkte Vincent Janssen af: van dichtbij knikte de AZ-spits zijn derde goal in vijf interlands binnen.

Luttele minuten na de 0-1 verzuimde Oostenrijk op gelijke hoogte te komen. Aanvoerder Kevin Strootman liet Zlatko Junuzovic zomaar lopen en die leek de 1-1 binnen te schuiven, ware het niet dat Zoet exact in de goede hoek lag; vanuit de rebound kon Marc Janko (tevens oud-FC Twente) niet profiteren. Na een leuk eerste kwartier gebeurde er in de eerste helft niet zo gek veel meer. Oostenrijk combineerde wel heel leuk, maar het ontbrak aan een goede eindpass. Het grootste gevaar kwam van Quincy Promes die Nederland, met een van richting verander schot op de paal, bijna op 0-2 zette.

Na rust roken beide teams aan een doelpunt. David Alaba (Bayern München) kon alleen op Jeroen Zoet af maar schoot, wellicht mede dankzij goed storen van Riechedly Bazoer, over de goal. Janssen schiet wild over na een uitstekende voorzet van Kenny Tete. Quincy Promes zocht nadrukkelijk naar zijn eerste goal als international. Eerst werd hij teruggefloten wegens buitenspel en even later raakte hij de bal volledig verkeerd na een voorzet van basisdebutant Patrick van Aanholt.

Blind bracht in het laatste halfuur Luciano Narsingh (voor Berghuis), Luuk de Jong (voor Janssen) en Marco van Ginkel (voor Strootman). De Jong was kort na zijn entree belangrijk met het terugleggen op Wijnaldum, na de voorzet van Promes. Wijnaldum maakte zijn zesde goal als international en, net als tegen Polen, de tweede van de avond voor Oranje.

Sabitzer werd nog gevaarlijk namens Oostenrijk. Bij diens kans, een schot over de goal, kwam Zoet alert van zijn lijn, maar raakte hij ook geblesseerd. In plaats van Kenneth Vermeer speeltijd te gunnen, bracht Blind Cillessen voor het slotkwartier. De wedstrijd was toen wel gespeeld, al verzuimde Van Ginkel zijn eerste goal als international te maken; hij raakte de bal na een uitstekende actie van Promes niet goed. Oranjes doel was wel bereikt: er was gewonnen, er was een goed gevoel en het uitzwaaifeestje van Oostenrijk was verpest. Ook debutant Tonny Vilhena eindigde de avond met een glimlach.

Oostenrijk

0 - 2

Nederland

     9' Janssen
 66' Wijnaldum
 
 Gele kaart: Janssen, (Nederland)
 
Stadion: Ernst Happel Stadion, Wenen
Toeschouwers: 48.000
Arbiter: Undiano (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Almer
Klein
Dragovic
Prödl (Hinteregger/79)
Fuchs
Sabitzer (Schöpf/82)
Baumgartlinger
Junuzovic (Harnik/67)
Alaba
Arnautovic (Jantscher/81)
Janko (Hinterseer/67)
  Zoet (Cillessen/74)
Tete
Bruma
v.Dijk
v.Aanholt
Bazoer (Vilhena/ 79)
Strootman (v.Ginkel/71)
Wijnaldum
Berghuis (Narsingh/61)
Janssen (L.de Jong/65)
Promes