Olympisch vluchtelingenteam bekendgemaakt

Het Internationaal Olympisch Comité heeft de selectie voor het olympisch vluchtelingenteam bekendgemaakt. In Rio de Janeiro doet voor het eerst het Refugees Olympic Team mee aan de Spelen, bestaande uit tien atleten en twaalf officials. 

De grootste groep bestaat uit Zuid-Soedanezen die vanwege de oorlog aldaar gevlucht zijn naar Kenia. Daar kwamen ze terecht in een sportproject van voormalig wereldrecordhoudster op de marathon Tegla Loroupe, die hen nu begeleidt op weg naar de Spelen. Loroupe zal ook de chef de mission van de gehele ploeg zijn.

Marathonloper Yonas Kinda is de enige van oorsprong Ethiopische atleet in de groep. Hij verblijft sinds oktober 2013 in Luxemburg en heeft in de afgelopen jaren aan diverse marathons meegedaan. In Frankfurt liep hij vorig jaar de olympische limiet op de langste afstand.

Ook België kent enige vertegenwoordiging en wel in de persoon van Rami Anis. Hij was een internationale zwemmer namens Syrië en kwam op de Asian Games van 2010 uit voor zijn thuisland. Toen de oorlog uitbrak zou de 20-jarige Anis naar alle waarschijnlijkheid opgeroepen worden voor het leger, maar hij besloot naar Turkije te vluchten. Vorig jaar trokken hij en zijn familie naar België, waar ze bij enkele familieleden terecht konden. Vanaf februari van dit jaar traint Anis bij de zwemclub in Gent. 

Een ander 'bekend' gezicht is de eveneens Syrische zwemster Yusra Mardini. Zij trok op 17-jarige leeftijd met haar zus richting Europa, waarna de rubberboot met de Mardini's en twintig anderen begon te zinken. De twee zussen konden als enigen zwemmen, doken het water in en duwden de boot naar het Griekse eiland Lesbos. Ze kwam uiteindelijk terecht in Duitsland, waar ze tegenwoordig traint bij de grootste zwemclub van Berlijn. Over Mardini's verhaal valt hier meer te lezen.

Tot slot zijn er nog de twee Congolese judoka's Yolanda Mabika en Popole Misenga. Beiden komen uit een door de burgeroorlog zeer zwaar getroffen regio en nadat bleek dat er geen verbetering aan zat te komen besloten ze tijdens het WK van 2013 in Rio de Janeiro in Brazilië te blijven. Ze kregen er asiel en trainen er sindsdien in voorbereiding op de Olympische Spelen in hun nieuwe thuisstad. 

Een compleet overzicht van de ploeg, inclusief wat extra informatie, is hier te vinden.