Bokslegende Muhammad Ali overleden

Op 74-jarige leeftijd is bokslegende Muhammad Ali, geboren als Cassius Clay, overleden. Hij leed al jaren aan de ziekte van Parkinson. Dit meldt persbureau AFP. The Greatest won in 1960 olympisch goud in het lichtzwaargewicht, door in de finale in Rome af te rekenen met de Pool Zbigniew Pietrzykowski.

Na de Spelen werd hij professional en pas in 1971, in zijn 32e gevecht, werd Ali verslagen. Dat gebeurde in New York in de legendarische Fight of the Century tegen Joe Frazier. Het is een van de beroemdste boksgevechten ooit en zelfs in Nederland zaten honderdduizenden mensen en zelfs hele gezinnen diep in de nacht aan de buis gekluisterd voor het duel. 

Drie jaar later nam Ali revanche door Frazier te verslaan, later in het jaar in Zaïre gevolgd door de Rumble in the Jungle tegen George Foreman, wat wederom een zege voor Ali opleverde. In 1975 probeerde Frazier het nogmaals, maar ook bij de Thrilla in Manila dolf hij het onderspit tegen Ali. In 1981 stopte de Amerikaan ermee na een verloren gevecht tegen de Jamaicaan Trevor Berbick. 

Ali werd niet alleen bekend door zijn bokskwaliteiten en de verkiezing van sportman van de eeuw door het tijdschrijft Sports Illustrated, ook zijn weigering om met het Amerikaanse leger in Vietnam te vechten droeg bij aan zijn bekendheid.

Mohammed Ali (Foto: Pro Shots / Action Images )
Mohammed Ali