Van der Vaart: "Kijk hoe ze met Heitinga zijn omgegaan"

Rafael van der Vaart weet nog niet of een terugkeer naar Ajax iets voor hem is. De middenvelder zet vraagtekens bij de manier waarop John Heitinga is behandeld. Heitinga kwam een jaar geleden naar Ajax, maar speelde nauwelijks. Nog tijdens het seizoen besloot hij zijn carrière te beëindigen, mede door fysiek ongemak. Van der Vaart had dat liever anders gezien.

"Kijk nou toch eens hoe ze met Johnny Heitinga zijn omgegaan. Je gaat mij toch niet vertellen dat Mike van der Hoorn een betere speler is dan Johnny?", vraagt hij zich af in de VARA Gids. "Wanneer je een speler als Heitinga haalt, moet je hem ook een eerlijke kans geven, vind ik."

De speler van Real Betis Sevilla vergelijkt de situatie van Heitinga met die van Ledley King bij Tottenham Hotspur. "Hij mocht, als enige, zelf bepalen wanneer hij trainde", zegt Van der Vaart over de uiterst blessuregevoelige verdediger van The Spurs.

Van der Vaart, die 109 keer uitkwam voor Oranje, kan zich één anekdote nog goed voor de geest halen. "King zou spelen, zei de trainer. Maar ik keek eens om me heen en zag King helemaal niet zitten. Hij was er gewoon niet. Ledley komt zo, zei Redknapp (manager, red). Hij zit nu alleen nog even in de rechtbank. Dat vond ik zo mooi. Je moet dingen niet belangrijker maken dan ze zijn."