Jamaicaanse bobsleeërs: "Wij gaan olympische medailles winnen"

De Jamaicaanse bobsleeërs zijn vol vertrouwen dat ze over minder dan twee jaar voor de medailles kunnen gaan tijdens de Olympische Spelen van Pyeongchang in 2018. Daar zijn ze deze week flink mee geholpen, want een Japans bedrijf heeft de Jamaicanen zomaar een op papier snelle slee cadeau gegeven.

Een groep technologiebedrijven ontwikkelde de Shitamachi - de naam van de slee - en kreeg vervolgens te horen dat de Japanse bobsleebond hun ontwerp niet wilde gebruiken. Men besloot de slee dan maar aan een ander land te schenken. Als je aan bobsleeën denkt, denk je natuurlijk maar aan één land: Jamaica, iets waar de Japanners het mee eens waren. 

De president van de Jamaicaanse bobsleebond is in elk geval erg gelukkig met de gift. "In 2018 gaan Jamaicaanse sporters bobsleemedailles winnen tijdens de Olympische Spelen en wel in een Shitamachi", aldus Chris Stokes. Zo'n honderd Japanse fabrieken en andere bedrijven hebben hun hulp aangeboden en zullen nauw samenwerken met het Jamaicaanse team om de boel helemaal op maat te maken.

Als de Jamaicanen zich voor de Spelen plaatsen zou dat een mooi jubileum worden van hun debuut: in 1988 deden ze voor het eerst mee en werden ze de inspiratie voor de cultfilm Cool Runnings. Vorig jaar werd bekend dat de Amerikaanse bobsleepilote Jazmine Fenlator voortaan uit zal komen voor het land van haar vader en Jamaica voor het eerst met een vrouwenslee hoopt te vertegenwoordigen op de Spelen. Fenlator is overigens een pilote van wereldniveau, dus een nieuwe "Sanka, ya dead? Ya man..", zit er daar niet in.