Volleybalsters na 20 jaar terug op Olympische Spelen

De Nederlandse volleybaldames hebben zich geplaatst voor de Olympische Spelen van komende zomer. In Rio de Janeiro zal de ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti voor het eerst in twintig jaar weer vertegenwoordigd zijn in het olympisch damesvolleybaltoernooi. 

Op het laatste olympisch kwalificatietoernooi (OKT) is Nederland op het moment van schrijven nog altijd bezig met de wedstrijd tegen Peru. De eerste set werd echter ruimschoots gewonnen (25-16) en het winnen van één set was voldoende om plaatsing definitief af te dwingen. Zondag wacht gastland Japan nog, maar ook een 0-3 nederlaag kan Nederland niet meer uit Rio houden.

De Nederlandse dames waren twee keer eerder vertegenwoordigd op de Olympische Spelen. In 1992 werd in Barcelona de zesde plek gepakt, vier jaar later werd Nederland vijfde. 

Update 09.59 uur

De speelsters leken zelf pas na de winst in de tweede set (25-14) door te hebben dat plaatsing voor de Spelen definitief was. Een 2-3 nederlaag levert immers toch nog één punt op en dat was precies wat nodig was, tot Thailand eerder op de dag verrassend van Zuid-Korea won. Een klein feestje volgde, waarna Peru ook in de derde set niet voor problemen kon zorgen: 25-17 en de 3-0 zege was binnen.