3 miljoen voor 5G-project TU Eindhoven

Een Europees team onderzoekers dat onder leiding van de TU Eindhoven de draadloze technologie voor 5G moet ontwikkelen, heeft een beurs van 3 miljoen euro toegekend gekregen. Met deze volgende generatie mobiel internet moet honderd keer sneller internet mogelijk zijn dan met het huidige 4G-netwerk.

Het 4G-netwerk voor mobiel internet zal naar verwachting binnen enkele jaren tegen zijn grenzen aanlopen, aldus de TU Eindhoven. Met het toekomstige 5G-netwerk moeten snelheden mogelijk zijn tot 10 Gbit/s. Daarbij zal de capaciteit, de hoeveelheid data die het netwerk aan kan, duizend keer groter zijn.

De beurs is een Marie Curie-beurs uit het Europese subsidieprogramma Horizon 2020. Ook bedrijven Ericsson, NXP en Orban Microwave Products en de Zweedse Chalmers University en Belgische KU Leuven maken deel uit van het Europese onderzoeksproject SILIKA. Met het geld worden twaalf promovendi aangesteld.

De onderzoekers gaan zich vooral richten op een nieuw type radio-antennes, die signalen kunnen verwerken van 30 GHz, benodigd om de hoge datasnelheden te kunnen halen. De huidige 4G-antennes werken in het regime onder 3 GHz. De onderzoekers willen een basisstation ontwikkelen waarbij honderd tot duizend antennes samenwerken en een grote variatie signalen mogelijk is.

3 miljoen voor 5G-project TU Eindhoven
3 miljoen voor 5G-project TU Eindhoven (Foto: BuzzT)