Footballstadion voor scholieren kost 63 miljoen dollar

Amerikanen houden van american football en dat geldt niet alleen voor het professionele niveau. De wedstrijden van universiteiten - het college football - is vaak populairder dan de topcompetitie NFL, maar ook op de high schools wordt enthousiast gespeeld. 

In het Texaanse McKinney mag dat een lieve duit gaan kosten. Men wilde een nieuw stadion hebben, want de middelbarescholieren konden natuurlijk niet in een afdankertje gestopt worden. Er werd een ontwerp gemaakt en een prijskaartje aan opgehangen. Kosten? Een kleine 63 miljoen dollar. Waar de lokale bevolking in Nederland bij kosten van 63 euro al zou steigeren, boeit het de Amerikanen niet veel: men mocht stemmen en koos ervoor om het miljoenenstadion voor de scholieren te laten bouwen.

"Hier in het zuiden is football nogal groot en is play-off football nogal groot", aldus het understatement van de dag van Jennifer Gray, voorzitster van een pro-stadiongroep. Het stadion moet plaats gaan bieden aan zo'n twaalfduizend toeschouwers, dus de scholieren zullen vermoedelijk voor meer mensen dan alleen hun ouders, zusjes en broertjes spelen. 

Dat de Texanen een beetje gek zijn blijkt uit een blik in de directe omgeving. In Allen spelen scholieren in een stadion waar bijna twintigduizend mensen naar binnen kunnen en wat zestig miljoen dollar gekost heeft. Een vergelijkbaar prijskaartje is er voor het stadion van de footballende tieners in Katy, nabij Houston. 

Overigens waren er ook zeker wel tegenstanders van het miljoenenproject. Zo zou het in Texas uitlopen op een footballversie van wie de langste lul heeft. Volgens tegenstanders zou het sport veel te veel op de voorgrond zetten ten nadele van de educatie. Iets waar wel wat voor te zeggen valt als er een stadion voor twintigduizend man op het lokale sportveldje staat. Toch stemden zo'n tweederde van de inwoners vóór het plan en dus zal - als alles volgens plan verloopt - volgend jaar voor het eerst afgetrapt worden in het gloednieuwe stadion