Detacheringsvoorstel terug naar tekentafel

Het voorstel om werknemers die in een ander EU-land aan de slag gaan net zo te belonen als hun collega's in het gastland stuit op verzet van meerdere lidstaten, vooral Oost-Europese. EU-commissaris Marianne Thyssen (Werk en Sociale Zaken) presenteerde het voorstel in maart, maar omdat voldoende landen een gele kaart hebben getrokken moet ze dat nu opnieuw gaan bekijken.

Doel van het plan is oneerlijke concurrentie en uitbuiting van werknemers tegen te gaan. Werkgevers betalen gedetacheerden nu vaak veel minder dan in het gastland normaal is.

Centraal- en Oost-Europese lidstaten vinden het kennelijk niet erg dat hun werknemers worden uitgebuit als ze worden gedetacheerd in andere lidstaten, reageert SP-Europarlementariër Dennis de Jong. Hij gaat proberen zo veel mogelijk steun van collega´s te krijgen om Thyssen op te roepen vast te houden aan haar voorstellen.

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers spreekt van een flinke domper. "Deze herziening is hard nodig in de strijd tegen verdringing op de arbeidsmarkt."

Detacheringsvoorstel terug naar tekentafel
Detacheringsvoorstel terug naar tekentafel (Foto: ANP)