Honda gaat alleen voor grote upgrades F1-motor

Honda gaat haar veertien nog resterende tokens voor haar Formule 1-motor voor het team McLaren alleen voor grote upgrades inzetten. Dit heeft Yusuke Hasegawa, motorsportbaas bij het Japanse merk, laten weten.

Ferrari gebruikte drie tokens (6 resterend) om de motor voor de race in Rusland te verbeteren, terwijl Mercedes voor deze race twee tokens (11 resterend) inzette. Renault zette voor Bahrein een token (24 resterend) in, maar Honda heeft tijdens dit seizoen nog geen token uitgegeven (14 resterend) en daar is een reden voor.

Hasegawa: "Wij blijven de motor constant doorontwikkelen, maar we moeten besluiten wanneer we de verbeteringen kunnen introduceren en de tokens uit kunnen geven. Wij hebben nog wat tokens over, maar die zijn gelimiteerd, waardoor wij ze vanuit tactisch oogpunt niet willen besteden aan kleine stapjes. Wij willen de tokens effectief inzetten in plaats van geleidelijk. Wij willen het resultaat van de ontwikkeling zijn en hopen dat het een grote stap voorwaarts oplevert. Sommige ontwikkelingen zien er in ieder geval veelbelovend uit. Wij richten ons voornamelijk op de verbrandingsmotor en het Energy Recovery System."

Volgend jaar gaat het tokensysteem overboord en kunnen fabrikanten naar hartelust de motoren verder ontwikkelen, iets wat Hasegawa toejuicht. Er komt echter wel een kostenreductie om de hoek kijken, zodat deze niet uit de klauwen lopen. De klantenteams gaan jaarlijks steeds iets minder voor hun krachtbronnen betalen.