Uitslagen Eredivisie 08/05/2016 - Kampioenschap

PSV heeft na een zinderende ontknoping van de competitie onverwacht alsnog zijn 23e landstitel gepakt. De Eindhovenaren stonden voor de laatste wedstrijd gelijk in punten met Ajax, maar leek door het slechtere doelsaldo te moeten hopen op een misstap van de Amsterdammers. Dit laatste gebeurde, middels een 1-1 gelijkspel tegen De Graafschap, waardoor PSV na de 1-3 zege bij PEC Zwolle alsnog zijn titel wist te verlengen.

Bij rust leek er nog geen vuiltje aan de lucht voor Ajax, dat met 0-1 leidde na een goal van Younes. PSV stond al met 0-2 voor bij PEC Zwolle, via Locadia en Luuk de Jong. Vlak na rust kreeg Ajax enkele goede kansen op de 0-2, maar was het De Graafschap dat het op gelijke hoogte kwam door de geheel vrijstaande Smeets.

De Amsterdammers zochten vervolgens de aanval, maar lange tijd bleven echte kansen uit voor de ploeg van Frank de Boer. Heel even leek het nog geholpen te worden door PEC Zwolle, dat terugkwam tot 1-2 via Bouy. Maar een minuut later werd die marge weer op twee doelpunten gebracht door een nieuwe goal van De Jong en de wedstrijd in Zwolle was daarmee beslist. De 1-3 bleek ook de eindstand te zijn.

In Doetinchem had De Boer Fischer en El Ghazi in het veld gebracht voor Milik en Cherny en werd Van den Hoorn als stormram naar voren gebracht. De Graafschap graafde zich in en Ajax wist zich buiten enkele kleine kansjes lang geen raad met de verdediging van de nummer 17. Smeets leek zelfs het duel nog in het voordeel van De Graafschap te gaan beslissen, maar die stuitte op doelman Cillessen. De pijp was leeg bij Ajax, dat in de slotfase geen kans meer kreeg en de titel aan PSV moest laten na een zinderende ontknoping van de competitie.

PSV-trainer Philip Cocu viert de 23e landstitel (Pro Shots/Ronald Bonestroo)

De Graafschap

1 - 1

AFC Ajax

55' Smeets    16' Younes

Gele kaart: Straalman, Tarfi (De Graafschap)

Younes

Smeets (l) viert de 1-1, die PSV de landstitel opleverde (Pro Shots/Erwin Spek)

PEC Zwolle

1 - 3

PSV

66' Bouy    34' Locadia