Politiek boos op dhimmi-gemeente

In de Tweede Kamer is ontzet gereageerd op het plan van de gemeente Ede om de eigen problemen uit te besteden aan de Marokkaanse consul. De burgemeester zou hiermee in feite toegeven dat Marokko de baas is in deze -nu nog- Nederlandse gemeente.

Sinds enige tijd zorgen voornamelijk Marokkaanse jongeren voor de nodige overlast. Er hangt een intimiderende sfeer aan de westbank westflank van de Veluwe. Politie wordt aangevallen, journalisten worden gestenigd en afgelopen nacht gingen er weer vier auto's in vlammen op.

Het excuus van de 'jongeren' is het sluiten van een Marokkaans theehuis. Deze gelegenheid, waar geen huur voor betaald werd en waar gratis gebruik van kon worden gemaakt, staat in een verpauperd winkelcentrum, dat binnenkort gesloopt gaat worden. De kansparels beschouwden ditzelfde winkelcentrum tevens als hun rechtmatige hangplek. Nu dit dreigt te verdwijnen zijn ze woedend en is er dagelijks een Arabische lente te zien in de bijbelgordel.

Burgemeester Cees van der Knaap (CDA, uiteraard) heeft nu de hulp ingeroepen van Khalid Guelzim van het Marokkaanse consul. Deze zou zich in de problematiek moeten gaan verdiepen en -waar nodig- een kopje thee met de doerakken moeten gaan drinken.

Vanuit de Tweede Kamer komt weinig begrip voor deze 'oplossing'. Zo vindt PvdA-prominent Ahmed Marcouch dat het lokaal gezag 'onder geen beding uit handen moet geven aan een diplomaat van een ander land'. Zijn collega van de VVD, Malik Azmani, snapt ook helemaal niets van de beslissing. "Dat de hulp van de Marokkaanse consul moet worden ingeroepen door Ede is een brevet van onvermogen", aldus Azmani. ,"Het is 'not done' als je dát vraagt aan de Marokkaanse overheid".

Jongerenwerker Ibrahim Wijbenga, die zelf nooit te beroerd is om zijn mond open te trekken, noemt het een discutabele beslissing. "Als Turkije zich met Turken hier bemoeit, hebben we het gelijk over de Lange Arm van Erdogan en nu halen we zelf de Lange Arm van Marokko in huis?! Dat is vreemd".

De mooiste quote kwam verrassend genoeg echter van PVV'er Machiel de Graaf: "Dit is schandalig. Bel dan meteen de koning van Marokko of hij Willem-Alexander wil vervangen".

Zondagmiddag gaan een paar Marokkanen en andere mensen die daar behoefte aan hebben een stukje wandelen uit protest tegen de rellen.