'Vier Russische goudenmedaillewinnaars Sochi zaten aan steroïden'

Russische sporters zouden tijdens de Olympische Winterspelen in Sochi twee jaar geleden aan de steroïden gezeten hebben. Vier van die sporters zouden zelfs olympisch goud gewonnen hebben. Dat zegt klokkenluider Vitaly Stepanov in een interview met het Amerikaanse CBS News dat zondagavond uitgezonden wordt.

Stepanov is een voormalig medewerker van het Russisch antidopingagentschap RUSADA. Samen met zijn vrouw, ex-atlete Yuliya Stepanova, bracht hij eind 2014 het enorme staatsdopingschandaal aan het licht, waardoor Russische atleten in Rio de Janeiro mogelijk niet in actie mogen komen. 

Stepanov en zijn vrouw zijn samen met hun kind via diverse Europese landen inmiddels in de VS aanbeland, omdat ze in Rusland uiteraard hun leven niet meer zeker zijn. Ook Grigory Rodchenkov is naar de VS gevlucht: hij is het voormalige hoofd van het laboratorium in Moskou waar de dopingtesten uitgevoerd werden. Hij zegt dat hij de macht had om positieve tests simpelweg te doen verdwijnen. Stepanov begon via Skype met Rodchenkov te praten en nam die gesprekken op.

Rodchenkov vertelt in de gesprekken dat agenten van de Russische geheime dienst, de FSB, tijdens de Spelen in Sochi in 2014 hielpen bij het faciliteren van dopinggebruik door de Russische sporters. "De FSB probeerde elke stap van het dopingproces onder controle te houden", zegt Stepanov. Volgens hem heeft Rodchenkov de lijst met Russen die tijdens de Spelen volgespoten waren met steroïden, waaronder vier sporters die olympisch goud wonnen. 

De Russen wonnen bij de Spelen in eigen land dertien gouden medailles op naam van in totaal ruim 25 atleten. Het interview met Stepanov zal zondagavond even na middernacht Nederlandse tijd uitgezonden worden op CBS News.