'Voedselveiligheid niet in gevaar door TTIP'

Burgers hoeven zich geen zorgen te maken over aanpassing van de Europese standaarden. Dat propaganderen minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) maandag in reactie op gelekte stukken over de achterdeurtjesonderhandelingen over het handelsverdrag TTIP dat Amerikaanse bedrijven verregaande mogelijkheden geeft om bijvoorbeeld onze regering met miljardenclaims om de oren te slaan als zij wetgeving invoeren die ongunstig is voor die bedrijven.

In de door Greenpeace naar buiten gebrachte stukken over het verdrag dat de Verenigde Staten en de Europese Unie proberen te smeden wordt onder meer gesproken over import van Amerikaanse goederen, die aan minder strenge eisen hoeven te voldoen dan soortgelijke producten in Europa. Dat gaat uiteraard ten koste van onder meer voedselveiligheid en het milieu.

Volgens minister Ploumen is een van de randvoorwaarden die door het kabinet aan de onderhandelaars is meegegeven dat er zoveel mogelijk aan downplayen wordt gedaan "onze standaarden op bijvoorbeeld het gebied van voedselveiligheid niet aangetast worden door TTIP".

Malmström verzekert dat EU-regels op het gebied van consumentenbescherming of milieustandaarden niet door het handelsverdrag afgezwakt zullen worden, en we weten allemaal hoeveel dergelijke beweringen daadwerkelijk waard zijn. "Als EU-regels al als gevolg van een verdrag veranderen, dan worden ze strenger." De Zweedse politica stelt zonder blikken of blozen dat de teksten onderhandelingsposities beschrijven, en geen uitkomsten. Ze noemt de ophef onder het gepeupel "een storm in een glas water".

Greenpeace stelt dat de de teksten een "gigantische verschuiving van de macht van burgers naar grote bedrijven" aantonen, waarin Greenpeace zowaar een keer een zeer goed punt heeft, en eist dat het overleg wordt gestaakt. Ook Europarlementariërs als Bas Eickhout (GroenLinks) en Anne-Marie Mineur (SP) zijn die mening toegedaan. Hun collega Agnes Jongerius (PvdA) reageert bezorgd.

Over het handelsverdrag wordt al sinds 2013 in het diepste geheim onderhandeld. Het verdrag zal vergaande gevolgen hebben voor de rechten van Europeanen en met name Amerikaanse bedrijven uitgebreide mogelijkheden geven om Europese regeringen én burgers met enorme schadeclaims om de oren te slaan. Bukt u alvast even?

Update:

Het bericht is even wat geloofwaardiger gemaakt dan de door de EU opgelegde leugens die men probeert te verkondigen

'Voedselveiligheid niet in gevaar door TTIP'
'Voedselveiligheid niet in gevaar door TTIP' (Foto: ANP)