'Religieuze grondwet voor Turkije'

De islamitische aap is eindelijk uit de mouw. Parlementsvoorzitter Ismail Kahraman is van mening dat Turkije zo snel mogelijk terug moet naar de middeleeuwen. Maandagavond liet hij de wereld weten dat het land een expliciet religieuze grondwet hoort te krijgen.

De man die vindt dat vrouwen achter het aanrecht horen, is lid van de AK-partij. Zij pleiten al wat langer voor een vervanging van de grondwet, die sinds het leger in 1980 een coup pleegde, geldig is. Een andere aanpassing is ook hard nodig, zodat Erdogan in staat is wat meer macht naar zich toe te grijpen.

In het verleden kon het leger ten allen tijden ingrijpen wanneer het voorheen seculiere land richting een islamitische staat zou afglijden, maar aan die mogelijkheid hebben president Erdogan en zijn vriendjes handig een einde aan gemaakt.

Meneer Kahraman is erg stellig. De nieuwe grondwet zou geen secularisme mogen bevatten. De commissie die momenteel aan de grondwet werkt, werd volslagen verrast door de uitlating van de islamist. Volgens voorzitter Mustafa Sentop staat het principe van secularisme gewoon in de conceptversie en heeft de heersende AKP niet aangegeven die te willen schrappen.

De leider van de grootste oppositiepartij, Kemal Kilicdaroglu twitterde, naar aanleiding van de uitspraken: 'Secularisme is het belangrijkste principe van sociale vrede. Secularisme is er om ons ervan te verzekeren dat iedereen religieuze vrijheid heeft'.

Dankzij Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van de moderne Turkse staat, wordt er in de huidige grondwet met geen woord gerept over een eventuele staatsreligie. Theoretisch zou er in het sultanaat land dan ook een strikte scheiding van kerk en staat moeten zijn. Sinds de opkomst van ome Erdolf en zijn lakeien, kruipt Turkije echter steeds meer richting religie. Zo is het hoofddoekverbod bijvoorbeeld verleden tijd en is drank maar moeizaam verkrijgbaar.

In Turkije wonen voornamelijk soennitische moslims, maar zo'n 20 procent van de bevolking is Aleviet of heeft een andere hobby. Een eerder onderzoek liet zien dat 12 procent van de Turken achter de invoering van de sharia staat.