Julius Jaspers kan twaalf uur barbecueën

Kok Julius Jaspers heeft maandag zijn tiende kookboek gepresenteerd. In de BBQBijbel gaat hij nog verder in op alles wat het barbecueën te bieden heeft. "De verkoop van barbecues is sky high, ondanks het slechte weer", weet Julius, die het eerste exemplaar in Amsterdam overhandigde aan barbecueliefhebber Gerard Ekdom.

De BBQBijbel bevat trucs en een uitleg van benodigdheden, begrippen en technieken. "Ik miste in al die andere barbecueboeken, maar ook in mijn vorige boek Smart BBQ de volledigheid. Ik legde al veel uit, maar nu ga ik tot de bodem", vertelde Julius maandag op de presentatie van de BBQBijbel.

"Ik vertel veel over de verschillende soorten barbecues, over de Green Egg, open vuur en de ouderwetse Hibachi. Ik leg duidelijk in beeld uit hoe je vis en vlees fileert, rollades opbindt, noem maar op. We gaan er nog dieper op in."

Culinair
Het boek bevat meer dan 250 recepten. "Het gaat ook over brood bakken en desserts maken", vertelt de kok. "Een deel van mijn boek gaat over het snel om en om grillen van vlees, maar een heel stuk gaat ook over slow cooking; vleesgerechten die drie, vier, vijf, zes, acht, tien of twaalf uur op de barbecue liggen."

Gerard Ekdom is een fan van vlees grillen en de culinaire hoogstandjes die de barbecue te bieden heeft. "Het is niet alleen doen, het is een beleving", vertelt de radio-dj. Gerard: "Er zijn mensen die zich beperken tot een sateetje op de grill, maar dat is het niet. Je kunt er namelijk hele lekkere gerechten mee maken. Het wordt steeds culinairder. Mensen gaan er steeds meer hun best op doen. Ze leggen er ook andere dingen op dan vroeger. Je kunt er echt voor gaan zitten en iets lekkers maken."

Julius Jaspers kan twaalf uur barbecueën
Julius Jaspers kan twaalf uur barbecueën (Foto: BuzzE)