Ellen ten Damme is een beetje hypocriet

Enige hypocrisie is lekker wijf en milieufreak Ellen ten Damme niet vreemd. Afgelopen donderdag vulde de zangeres/cabaretière haar zakken tijdens een besloten feestje ter gelegenheid van de nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte te Rotterdam.

'Help het klimaat niet naar de kolen' viel in 2007 nog op haar fraaie kroonjuwelen te lezen, of, beter gezegd: op een shirtje dat zij daar overheen droeg. 'Stop nieuwe kolencentrales' stond op de achterkant. De 48-jarige artieste stond in het verleden bekend als een fervent bestrijder van CO2-uitstoot, maar tegenwoordig lijkt ze daar een streep onder te hebben gezet.

De WNF-ambassadeur was uitgenodigd om het feestje van het energiebedrijf wat op te leuken. Arie was er niet bij. De kersverse kolencentrale is behoorlijk omstreden. Ondanks de moderne techniek zou de hoeveelheid uitstoot in de Rijnmond hierdoor toenemen. Ook wordt de vergunning die de gemeente in 2007 verstrekte met voeten getreden. Voorwaarde was namelijk dat er voldoende afvang en opslag voor de CO2 zou zijn, daar is (nog) geen enkele sprake van.

In hetzelfde jaar had Ellen nog een grote mond over dergelijke centrales. “Ik ben hier namens Greenpeace”, riep ze tijdens LiveEarth op het podium. “De centrales zijn zeer milieuvervuilend. Daar moeten we met z'n allen iets aan doen”. Dolf Jansen riep haar zelfs uit tot klimaatheld.

De manager van Ellen haast zich om duidelijk te maken dat dit optreden niet moet worden gezien als een statement. Ze is geen voorstander van fossiele brandstof, aldus de man die de optredens en centen regelt. "Deze centrale is het meest efficiënt van de kolencentrales die er bestaan. Daarnaast begint de uitstoot van CO2 bij jezelf. Jullie drukken ook kranten op papier. Daarvoor worden naaldbossen gekapt", vertelde hij aan de pers, naar aanleiding van het optreden. Voor de wat jongere Fok!kertjes: vroeger werd nieuws gebracht door letters te drukken op papier.