Armeense genocide herdacht in Amsterdam

Vandaag werd er -al lopend- even stilgestaan bij de Armeense Genocide, waar precies 101 jaar geleden een begin mee werd gemaakt. In Amsterdam liepen zo'n 500 mensen een tocht van het Museumplein naar het Beursplein.

Op 24 april 1915 werden in Istanboel Armeense leiders en intellectuelen opgepakt, gedeporteerd en later vermoord. Dit was destijds het startsein van wat later bekend zou komen te staan als de Armeense Genocide.

Om allerlei uiteenlopende redenen was de aanwezigheid van de Armeense bevolking in het Ottomaanse Rijk de heersers van destijds (de Jonge Turken) een doorn in het oog. Op bevel van de minister van Binnenlandse Zaken, Talaat Pasja, werden tussen de 1 en 1,5 miljoen Armeniërs uit hun huizen gesleept om een 'wandeling' te maken naar de Syrische woestijn. Degenen die onderweg niet werden vermoord, stierven vaak alsnog door uitputting en/of uitdroging. Ongeveer de helft van alle Armeniërs liet het leven tijdens deze genocide.

Vandaag werd in de hoofdstad deze gebeurtenis herdacht. Op het Beursplein waren Armeense, Koerdische en Aramese sprekers aanwezig. De mars van vandaag stond in het teken van erkenning van de volkerenmoord. Turkije ontkent tot op de dag van vandaag de genocide. De Turkse regering spreekt liever van een 'oorlog' waarbij ook veel Turkse slachtoffers te betreuren zijn.

Woordvoerder Inge Drost van de samenwerkende Armeense organisaties, was dik tevreden met de opkomst. In haar optiek heeft het moderne Turkije nog een lange weg te gaan: "het gedrag van de Turkse regering van deze week laat zien dat er niets geleerd is van het verleden en dat een klikcultuur nog steeds bestaat", vertelt ze. "Wij zijn niet verbaasd dat mensen aangegeven zouden worden bij het Turkse consulaat, want dat gebeurt al jaren. Als je hier spreekt van genocide, kun je ook bedreigd worden", hiermee fijntjes verwijzend naar de oproep van het Turkse consulaat om mensen die Erdogan een geitenneuker durven te noemen, aan te geven. Iets dat later werd afgedaan als een 'misverstand'.

In Almelo, waar een grote Armeense gemeenschap woont, is vanavond een fakkeloptocht en een herdenking bij het Armeense monument. Vreemd genoeg ontsprong destijds de familie Kardashian de dans.