Bier uit de tijd van Jezus gebrouwen

Er is een reden voor dat uitgerekend wijn zo hoog staat aangeschreven in het christendom en het judaïsme. Een bierbrouwerij uit Israël heeft ontdekt waarom.

"In een artikel kwam ik erachter dat gasten van de universiteit van Tel Aviv erin geslaagd waren om graan te produceren, dat hetzelfde genoom heeft als graan uit de tijd van Jezus", vertelt Ital Gutman, eigenaar van Herzl Brewery uit Jeruzalem. "Er ging bij mij een lampje op en ik heb contact met ze opgenomen. Een paar dagen later ontving ik een paar kilogram van dat spul. Daarna hebben we het proces in werking gezet en nu drinken we het".

De brouwer van 's lands kleinste brouwerij haast zich erbij te zeggen dat het brouwsel een 'verrassende smaak' heeft. Wellicht een eufemistische manier om te zeggen dat het bocht is. Er zouden tonen van fruit (frambrozensmaak) te proeven zijn, terwijl deze niet zijn toegevoegd.

Het lukte Gutman om zo'n 20 liter van het heilige vocht in het even heilige land te produceren. Helaas blijft het bij deze batch en hij is niet van plan er de markt mee op te gaan. "Met deze smaak ga je niet de wereld veroveren", voegt hij er eerlijk aan toe.

Wie ook een slokje wilt drinken van het bier dat de gespijkerde god wellicht ook ooit genuttigd heeft, doet er goed aan snel vriendjes met Gutman te worden. Er zijn nog maar twee flessen over en alleen vrienden en kennissen laat hij 'meegenieten'.