Minister bekijkt schrappen artikel belediging

Justitieminister Ard van der Steur gaat kijken of het wetsartikel dat het beledigen van een bevriend staatshoofd strafbaar stelt, kan worden geschrapt. Van der Steur zei dat dinsdag in de Tweede Kamer op vragen van VVD'er Joost Taverne. Deze reageerde op de ophef over de Duitse tv-komiek Jan Böhmermann, die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan onder meer uitmaakte voor geitenneuker. Erdogan diende een aanklacht tegen hem in.

Volgens Taverne mag de vrijheid van meningsuiting nooit door een buitenlandse leider met lange tenen ter discussie worden gesteld: de macht moet bespot kunnen worden. Hij vindt het niet nodig dat een apart wetsartikel bevriende staatshoofden beter beschermt tegen belediging dan andere burgers.

Van der Steur wil de Kamer eind deze week laten weten of en wanneer het bewuste artikel kan worden geschrapt. Hij bekijkt ook hoe vaak het artikel is gebruikt. Het Wetboek van Strafrecht is immers nooit bedoeld als museum voor in onbruik geraakte artikelen, meent Van der Steur.

Minister bekijkt schrappen artikel belediging
Minister bekijkt schrappen artikel belediging (Foto: ANP)