'Tweede Kamer buitenspel bij TTIP/CETA'

De Tweede Kamer kan buitenspel worden gezet bij de invoering van de vergaande internationale handelsverdragen tussen Europa en de VS en Europa en Canada. Via een zogenoemde 'voorlopige inwerkingtreding' kunnen de omstreden vrijhandelsverdragen - TTIP en CETA - al dit jaar van kracht worden, dus nog voordat de Nederlandse politiek er een besluit over heeft genomen.

Dat stelt voedselwaakhond foodwatch op basis van een eigen analyse over het goedkeuringsproces van de Europese Unie. "In juni komt de Raad van Ministers bijeen in Brussel. Zij kunnen dan al besluiten om CETA deels of grotendeels voorlopig in te laten gaan", aldus een woordvoerder van foodwatch. "Dat is op zich al vreemd. Maar in het geval van CETA is het nog problematischer. Uit onze analyse van de verdragstekst blijkt namelijk dat als de Tweede Kamer later toch tegen CETA stemt, het verdrag nog drie jaar geldig blijft."

De voedselwaakhond maakt zich grote zorgen hierover en spreekt van "een truc in een achterkamertje in Brussel".

Foodwatch doet dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer een noodoproep aan de Kamerleden over de gang van zaken. De organisatie vreest dat de handelsverdragen consumentenbescherming onder druk zet. "Het verdrag ondermijnt democratische basisprincipes, beperkt beleidsvrijheid en staat ambitieuze duurzame ontwikkeling in de weg", schrijft foodwatch. Volgende week is er een overleg in de Tweede Kamer over TTIP en CETA.

De twee verdragen moeten zorgen voor een goedkoper en eenvoudiger handel. De voornaamste kritiek ertegen is dat door het openstellen van de handel, de democratie en autonomie van landen ondermijnd gaat worden. Bovendien vrezen tegenstanders dat Europese regels voor voedsel en veiligheid op de helling gaan. Zo zouden grote Amerikaanse bedrijven vergaande mogelijkheden krijgen om regeringen aan te klagen en miljarden te eisen wegens inkomstenderving tengevolge van regelgeving. Ook de schimmigheid rond de onderhandelingen wordt gehekeld. 

'Tweede Kamer buitenspel bij handelsverdrag'
'Tweede Kamer buitenspel bij handelsverdrag' (Foto: ANP)