'Ik doop u Boaty McBoatface en wens u een behouden vaart'

RRS Boaty McBoatface. Dat is de naam die het internet heeft gekozen voor een pool-onderzoeksschip van het Britse instituut NERC. Een online poll ging viral nadat een BBC-presentator die naam in een melige bui voorstelde.

De maffe naam kreeg 124.109 stemmen. Tweede werd RRS Poppy-Mai (34.371 stemmen), naar een ongeneeslijk ziek meisje. De eerste 'traditionele' naam vinden we op de derde plek: RRS Henry Worsley (15.231 stemmen). Deze legerofficier en pool-ontdekkingsreiziger stierf eerder dit jaar in een poging de ontdekkingsreis op de Zuidpool van Sir Ernest Shackleton te herhalen.

Vermoedelijk zal de NERC voor RRS Henry Worsley kiezen; de poll is namelijk niet bindend. Maar er kan ook nog worden gekozen uit onder meer RRS It's Bloody Cold Here (10.679 stemmen) en RRS David Attenborough (10.284 stemmen).

Aanstichter des kwaads, BBC-presentator James Hands, verontschuldigde zich aanvankelijk voor zijn suggestie, die volgens hem een eigen leven ging leiden. Naderhand zei hij het nog steeds een briljante naam te vinden, aldus zijn werkgever.

Wat de NERC uiteindelijk ook kiest, het schip met een prijskaartje van 200 miljoen pond wordt waarschijnlijk het bekendste moderne poolschip. Een woordvoerder bedankt het publiek dan ook hartelijk voor alle suggesties en stemmen.