Saudi-Arabië chanteert VS om vervolging 9/11-daders

Saudi-Arabië dreigt waardepapieren en andere zaken van de Verenigde Staten te dumpen als dat land een wet aanneemt die het vervolgen van of sancties mogelijk maakt tegen Saudische kopstukken die betrokken waren bij de aanslagen op de VS in september 2001, schrijft de New York Times.

Adel al-Jubeir, Saudisch minister van buitenlandse zaken, heeft tegen congresleden gezegd niet te wachten tot de VS tegoeden bevriest of er beslag op legt. De betreffende wet die het congres behandelt geeft de VS de mogelijkheid om bescherming van buitenlandse staten in VS-rechtszaken op te heffen. Vijftien van de negentien aanslagplegers waren Saudi’s. De regering Obama is ook niet blij met het wetsvoorstel en steunt de Saudi’s door driftig te lobbyen tegen de wet. Er is een bedrag van 660 miljard euro gemoeid met de betreffende waardepapieren en tegoeden.

Ook op de oliemarkt is Saudi-Arabië druk bezig met dwarsliggen en dreigt de oververzadigde markt te overspoelen met een verhoogde productie van een miljoen vaten per dag, zei prins Mohammed bin Salman al-Saud, een van de machtigste figuren van de familie al-Saud in de olieproductie. Vandaag zijn er besprekingen gaande over het weer opwaarderen van de internationale oliemarkt door beperking van de productie.

Saudi-Arabië wil 27 miljard dollar lenen (Foto: ANP)
Saudi-Arabië chanteert VS om vervolging 9-11 daders (Foto: ANP)