Knetterende ruzie in basketbal, toplanden mogelijk van EK geschopt

Het is niet bepaald feest in de Europese basketbalwereld. Er is namelijk een forse ruzie gaande tussen de overkoepelende Europese bond, FIBA Europe, en de organisatie van de grootste Europese clubcompetitie, de Euroleague. 

De meest prestigieuze clubcompetitie in Europa wordt al jaren georganiseerd door de ECA, maar deelname aan het toernooi is niet volledig open voor alle clubs. Zo zijn er ruim tien rijke clubs uit de grote basketballanden, zoals Spanje en Turkije, die elk jaar gegarandeerd zijn van deelname aan de Euroleague. 

FIBA Europe is van plan om vanaf komend seizoen haar eigen 'Europese topcompetitie' op te zetten, de Champions League. Dat zou grofweg zo moeten werken als in het voetbal, waar in theorie elke club op het hoogste nationale niveau van een Europees land zich voor het toernooi kan plaatsen. 

Zoals te verwachten valt zijn de Euroleague en de Champions League inmiddels stevige concurrenten en dus gooit FIBA Europe het nodige gewicht in de strijd: landen die clubs komend seizoen mee laten doen aan de Euroleague - en de Eurocup, één niveau lager - mogen voorlopig niet meer meedoen aan competities van basketbalbond FIBA.

Dat zou een flinke klap betekenen, want FIBA organiseert bijvoorbeeld elke twee jaar EuroBasket, het EK. Op het moment lijkt het erop dat maar liefst veertien landen zich op kunnen maken voor een schorsing en het EK van 2017 dus kunnen vergeten. Daarmee zou de bond zich overigens flink in de eigen voet schieten, want acht van de genoemde teams zijn al geplaatst voor het toernooi - waaronder nota bene gastlanden Turkije en Israël, die beiden één speelstad leveren. 

Het zou vermoedelijk gaan om Italië, Kroatië, Montenegro, Bosnië & Herzegovina, Servië, Macedonië, Turkije, Spanje, Slovenië, Griekenland, Rusland, Litouwen, Polen en Israël. Dat zijn niet zomaar landen, want daaronder vallen bijvoorbeeld vijf van de acht kwartfinalisten van EuroBasket 2015 en hetzelfde aantal gaat op voor het WK van 2014 - waaronder vice-wereldkampioen Servië.

De nationale bonden uit de betreffende landen hebben tot 20 april de tijd om te reageren. Dat kunnen ze niet doen door te zeggen dat ze het ermee oneens zijn, maar door aan te tonen dat clubs uit hun land toch niet mee zullen doen aan de Euroleague, Eurocup of de daaraan gelieerde Adriatic League. Die laatste competitie brengt bijvoorbeeld Slovenië in de problemen, zoals in onderstaande brief van FIBA Europe aan de Sloveense bond te lezen is.