Bewijs dat tijdreizen bestaat gevonden

Experts moesten er behoorlijk om zuchten en trokken wat wenkbrauwen op. Toch kunnen ze niet helemaal goed verklaren hoe het komt dat een pas ontdekte mummie, gevonden in het Mongoolse Altaj-gebergte duidelijk een paar schoenen draagt van het merk Adidas.

Tot die tijd bestaat tijdreizen dus gewoon. Een andere, logische verklaring is er namelijk niet. Occam's Razor, weet je.

Of misschien waren de Duitsers er gewoon vroeg bij in de Mongoolse cultuur. Feit is wel dat er op een hoogte van een kilometertje of drie een vrouw gevonden is, die al zo'n 1500 jaar een paar schoenen met de kenmerkende drie gekerfde strepen erop, aan haar voeten heeft. Volgens dezelfde zuchtende experts behoorde de dame niet tot de elite, iets dat zou kunnen bewijzen dat de sportschoen toen ook al voor iedereen bereikbaar was. Just do it. Bovendien lag er geen boog (ook geen pijl) in het graf, iets waar hooggeplaatste personen destijds ter aarde mee besteld werden.

Het is nog niet helemaal zeker of het daadwerkelijk om een vrouw gaat. Deze twijfel bestaat niet vanwege een eventuele kort, pittig kapsel, maar voornamelijk omdat het lijk nog niet helemaal is opgegraven. Zeuren doet ze in ieder geval al een tijdje niet meer. Haar paard is waarschijnlijk na haar dood geofferd, zodat de dame in het hiernamaals in elk geval een vervoermiddel had.

Naast het lichaam vond men nog een zadel, teugels, een leuke vaas, een houten kom en een ijzeren ketel.

Er wordt vermoed dat dit een van de eerste Turkse begrafenissen in die buurt geweest is. Een deel van de huidige Turken waren ooit nomadisch en zijn afkomstig uit Mongools stamgebied.

Wellicht vind men binnenkort een veenlijk van 2000 jaar oud in Drenthe, waarbij het lijdend voorwerp duidelijk een paar Puma's draagt.