Van de Pas neemt revanche op Van Gerwen en pakt eerste PDC-titel

Benito van de Pas heeft zijn allereerste titel bij de PDC veroverd. In 2015 haalde Big Ben al twee keer de finale. Vrijdag en vandaag was het ook raak met een finaleplek. Gisteren verloor hij nog van Michael van Gerwen, een dag later nam de Brabander revanche. In een bizar goede finale won Van de Pas 6-5 en won daarmee Players Championship 4.

Van Gerwen kwam in de finale door Mark Frost, Stephen Williard, Matthew Dennant, Simon Whitlock, Jelle Klaasen en Gary Anderson te verslaan. Van de Pas wist af te rekenen met Nigel Heydon, Jason Wilson, Mark Webster, Chris Dobey, Alan Norris en Gerwyn Price.

De finale werd van een ongekend hoog niveau. Van Gerwen kwam 4-1 en 5-2 voor. Drie legs op rij van Van de Pas bracht hem op gelijke hoogte. In twaalf pijlen wist Big Ben vervolgens de partij naar zich toe te trekken. De 6-5-zege kwam met een gemiddelde van 110,24 en zeven 180'ers. Van Gerwen zette daar 111,72 tegenover, maar moest zich wel gewonnen geven.

Van de Pas mag 10.000 Britse pond (12.400 euro) bijschrijven. Door deze zege is plek twintig op de wereldranglijst inmiddels in zicht. Van Gerwen mag 6.000 pond (7400 euro) mee naar huis nemen. 

Van de andere Nederlanders wist Jelle Klaasen het best te presteren. Hij kwam tot de kwartfinale. Jeffrey de Graaf haalde in zijn eerste maanden bij de PDC opnieuw een solide derde ronde, Yordi Meeuwisse, Jeffrey de Zwaan, Christian Kist en Jermaine Wattimena wisten één ronde te winnen. Vincent van der Voort verloor voor de tweede dag op rij in de eerste ronde. Raymond van Barneveld komt dit weekend niet in actie. 

Zondag staat Player Championship 4 en 5 op het programma. Opnieuw verschijnen 128 darters aan de oche. De totale prijzenpot van het vloertoernooi is 75.000 Britse pond.

Uitslagen Players Championship 4 - vanaf achtste finales
Michael van Gerwen 6-2 Simon Whitlock
Jelle Klaasen 6-2 Kyle Anderson
Dave Chisnall 6-5 James Richardson
Gary Anderson 6-3 Jonny Clayton
Alan Norris 6-1 Rowby-John Rodriguez
Benito van de Pas 6-0 Chris Dobey
Gerwyn Price 6-2 Joe Cullen
Max Hopp 6-2 Mensur Suljovic

Kwartfinales
Michael van Gerwen 6-2 Jelle Klaasen
Gary Anderson 6-3 Dave Chisnall
Benito van de Pas 6-1 Alan Norris
Gerwyn Price 6-2 Max Hopp

Halve finales
Michael van Gerwen 6-4 Gary Anderson
Benito van de Pas 6-2 Gerwyn Price

Finale
Benito van de Pas 6-5 Michael van Gerwen

Alle uitslagen zijn hier te vinden.