'Voorlichting over LHBT's aan leraren nodig'

Mensen die het onderwijs in willen, zouden op de docentenopleiding verplicht voorlichting moeten krijgen over seksuele diversiteit. Nu geeft het COC die lessen aan leerlingen, maar de belangenvereniging voor homoseksuelen wil dat ook docenten die voorlichting krijgen. Dat schrijft het COC vrijdag in een brief aan de regering en het parlement.

De reden voor die brief is dat uit onderzoek van actualiteitenrubriek EenVandaag is gebleken dat in Nederland maar een kwart van de middelbare scholieren les krijgt over seksuele diversiteit. Dat terwijl die lessen sinds 2012 verplicht zijn. Maar lang niet alle scholen houden zich daaraan.

"Het is te gek voor woorden dat de meeste scholen nog altijd geen les geven over LHBT-acceptatie, terwijl dat al vier jaar verplicht is", zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. "Die lessen zijn hard nodig om LHBT-acceptatie in Nederland te verbeteren." LHBT staat voor lesbiennes, homoseksuelen, bikseksuelen en transgenders.

Uit het EenVandaag-onderzoek blijkt verder dat LHBT-acceptatie volgens vier van de tien middelbare scholieren (38 procent) op hun school nooit is behandeld. Nog eens vier van de tien (38 procent) leerlingen zeggen dat een docent het slechts één keer kort ter sprake heeft gebracht. Slechts 13 procent van de leerlingen vindt dat hun school op een heel goede manier aandacht besteedt aan LHBT-acceptatie.

Het COC wil nu dat minister Jet Bussemaker (Onderwijs) lessen over LHBT-acceptatie verplicht stelt op docentenopleidingen. "Als docenten zelf nooit leren hoe het moet, dan zullen hun lessen over LHBT-acceptatie onder de maat blijven", aldus Ineke.

'Voorlichting over LHBT's aan leraren nodig'
'Voorlichting over LHBT's aan leraren nodig' (Foto: ANP)