CL: Uitslag FC Barcelona - Atlético Madrid

Na een boeiend gevecht met Atlético Madrid heeft Barcelona, mede dankzij een rode kaart voor Fernando Torres, halverwege het tweeluik de beste papieren voor de halve finales: 2-1.

Barcelona had zaterdag een mentale tik gehad van Real Madrid, dat met 1-2 zegevierde in Camp Nou. Atlético Madrid, dat op de Spaanse ranglijst tussen beide ploegen in staat, rook dus bloed in de aanloop naar de kwartfinales Champions League.

Na 25 minuten waarin geen van beide ploegen had geïmponeerd en Barça en Atlético ongeveer in evenwicht waren, zette Fernando Torres de gasten plotseling op voorsprong. De spits, die pas voor de derde keer dit Champions League-seizoen een basisplek kreeg, schoot na een snelle uitbraak knap door de benen van keeper Marc-André Ter Stegen raak. Lang kon hij er zelf binnen de lijnen niet van genieten, want binnen mum van tijd kreeg hij twee keer geel en dus rood. Vooral de tweede bestrafte overtreding was nodeloos: Torres joeg hard door op Sergio Busquets, raakte daarbij diens benen en de Barça-middenvelder profiteerde gretig door acterend naar de grond te gaan.

Barça overtuigde niet in aanvallende zin en moest bovendien kort voor de rode kaart toezien hoe Antoine Griezmann Ter Stegen tot een uiterste redding dwong en de bal maar net naast ging. Dankzij de numerieke meerderheid kon de ploeg van Luis Enrique in de tweede helft op jacht naar een of twee goals. Anderzijds bewees Atlético in het recente verleden al vaak een tweeluik op basis van één uitgoal te kunnen beslissen. Dat was dan ook de verwachting voor de tweede helft: Barça met de bal, Atléti in de ontregelende rol.

Gek genoeg was Atlético de ploeg ide na rust het eerst gevaarlijk werd. Filipe Luis zag hoe zijn kopbal door Mascherano ongevaarlijk werd gemaakt en Griezmann verzuimde kort daarna 0-2 te maken. Daarna nam de thuisploeg het heft in handen en was het binnen enkele minuten een keer of drie levensgevaarlijk. Een omhaal van Lionel Messi eindigde maar een metertje naast, bij een schotje van dichtbij zat Luis ertussen en een schot vanaf randje zestien werd gestopt door Oblak. Ook Neymar - kopbal op de lat en eentje in de handen van Oblak - liet zich gelden.

Nadat Neymar met een schot dat centimeters naast ging opnieuw gevaarlijk was, lukte het Luis Suarez de Catalaanse storm met een goal te bekronen. Bij een mislukt schot van Jordi Alba liep de oud-Ajacied tegen de bal aan en moest Oblak het antwoord schuldig blijven: 1-1. In de 70ste minuut onderscheidde Suarez zich ook in negatieve zin met een duw, danwel klap, in het gezicht van Filipe Luis. Hij kwam met geel goed weg en dat kwam Barça héél goed uit. Vier minuten later was het namelijk uitgerekend Suarez die na de opzet van Messi en de prima voorzet van Alves de 2-1 langs Oblak kopte. Barça profiteerde vrijwel optimaal van de numerieke meerderheid na de uitsluiting van Torres en heeft, ondanks de uitgoal van Atléti, een prima uitgangspositie voor de return in Vicente Calderón.