'Fiscus kan slag slaan met Panama Papers'

De Belastingdienst kan een flinke slag slaan met de miljoenen uitgelekte documenten over brievenbusfirma's in belastingparadijzen, beter bekend als de Panama Papers. Dat voorspelt hoogleraar belastingrecht Koos Boer van de Universiteit Leiden.

"De fiscus heeft de afgelopen jaren effectieve stappen gezet. Gespecialiseerde inspecteurs boeken mede dankzij nieuwe wetgeving steeds meer succes tegen ongeoorloofde of dubieuze constructies", zegt Boer. "Daar hebben ze wel informatie bij nodig, daarom is het erg belangrijk voor de fiscus dat nu namen en rugnummers bekend worden."

Het is voor de Belastingdienst allereerst zaak de gelekte documenten in handen te krijgen. "Daar zullen ze snel werk van willen maken", verwacht Boer. Daarna zal per geval moeten blijken of weggesluisd geld op eerlijke wijze is verkregen, en zo ja, of het netjes is gemeld bij de fiscus.

Particulieren en bedrijven die genoemd worden in de Panama Papers, kunnen in elk geval rekenen op vragen van de Belastingdienst. "Als ze het allemaal goed kunnen uitleggen, is er niks aan de hand", benadrukt Boer. "Maar anders volgen vanzelf meer vragen, en uiteindelijk wellicht zelfs een flinke aanslag en boete."

Ook in algemene zin helpt het lek bij het Panamese adviesbureau Mossack Fonseca overheden in de strijd tegen belastingontwijking en -ontduiking. "De angst moet er goed in zitten bij mogelijke fraudeurs, af en toe een dijkdoorbraak helpt daarbij wel", aldus Boer. "Maar het blijft een eeuwig kat- en muisspel."

Boer verbaast zich over de omvang van de zaak. "Dat adviesbureau was mij als kenner tot twee dagen geleden volstrekt onbekend, dat is best verontrustend. Het laat zien hoeveel er onder de radar gebeurt."Ook valt het de hoogleraar op dat het ditmaal niet gaat om multinationals, maar vooral om kleinere bedrijven en particulieren.

'Fiscus kan slag slaan met Panama Papers'
'Fiscus kan slag slaan met Panama Papers' (Foto: ANP)