Mississippi: homodiscriminatie is oké

Johnny Cash en June Carter mochten (volgens het liedje) trouwen in Jackson, voor een homostel zal dat een stuk lastiger worden in de Amerikaanse staat Mississippi. Gouveneur Phil Bryant heeft namelijk een wet ondertekend die discriminatie op basis van religieuze overtuiging mogelijk maakt.

Voortaan mogen overheidsmedewerkers, bedrijven en iedereen die daar een probleem mee heeft, diensten weigeren aan mensen wiens levensstijl ze niet aanstaat. Er zit slechts een 'maar' aan: de overheid mag als instelling een dienst niet weigeren. Deze wet geldt slechts voor ambtenaren die verhaaltjes over (bijvoorbeeld) pratende slangen bloedserieus nemen of een ander religieus excuus hebben. Particulieren, bedrijven en andere organisaties hebben die beperking niet en mogen (blijkbaar) te allen tijde deze zondige mensen weigeren.

Deze wet maakt het voor homo's, lesbo's en transgenders een stuk lastiger om elkaar het ja-woord te geven, een woning te huren of een lening te krijgen.

De Amerikaanse Unie voor Burgerrechten (ACLU) is niet erg te spreken over de wet van het ongeveer drie miljoen zielen tellende staatje. Zij omschrijft het als discriminatie en vindt dat dit helemaal niets met religieuze vrijheid te maken heeft.

Het parlement van Mississippi noemt de wet een passend antwoord voor de manier waarop in andere delen van het land omgegaan wordt met de rechten van LGTB's. In andere staten hebben andersgeaarden namelijk exact dezelfde rechten en plichten als elk ander mens. Dat konden ze in de Magnolia State schijnbaar niet hebben.