Wolff over kwalificatie: "Wie verandering blokkeert dient gekruisigd te worden"

Mercedes-teambaas Toto Wolff is het gedonder rond de kwalificatie helemaal zat. De Oostenrijker wil per direct van het huidige format af. Vanaf de openingsrace van het seizoen geldt er in de F1 een eliminatiesysteem dat voor meer actie zou moeten zorgen. Niets blijkt echter minder waar. Tijdens de eerste poging in Melbourne waren de rijders met name in Q3 voortijdig klaar met hun snelle rondes en keek het publiek in de slotminuten naar een uitgestorven circuit. Na het hevig bekritiseerde Australische echec leek het erop alsof het systeem direct afgeschaft zou worden, maar naar verluidt hield FIA-president Jean Todt dat tegen. In Bahrein faalde het systeem echter opnieuw en ditmaal nog erger. Want ook in Q1 en Q2 was de actie voortijdig klaar.

Todt heeft de teams daarom een aantal mogelijkheden voorgesteld om toch door te gaan met de huidige opzet, maar dan in een aangepaste vorm. "We kunnen de teams extra setjes banden geven of wellicht een singlelap-shootout in Q3 invoeren," stelde de Fransman. Er lijkt echter een groeiende hoeveelheid tegenstanders die alleen nog maar genoegen lijkt te nemen met de afschaffing van het huidige format en terug wil gaan naar de opzet van vorig jaar. Daardoor lijkt het lastig om een unanieme meerderheid te krijgen voor de rest van het seizoen.

Wanneer Wolff gevraagd wordt naar zijn gevoel bij iemand die alleen staat in zijn mening en daarmee een broodnodige verandering tegen zal houden reageert hij fel: "Als iemand het blokkeert, dient hij publiekelijk gekruisigd te worden in de paddock." Hij krijgt bijval van Bob Fernley van Force India. "Er moet iets veranderen," stelt Fernley. "Het heeft geen zin om iets aan te passen waar nu al zoveel weerstand tegen is. Er is maar één optie en dat is teruggaan naar het format van 2015." De huidige opzet wijzigen lijkt voor de teams geen optie meer. "We zijn niet in de positie om voor China het format nogmaals aan te passen," zegt Wolff. "Dan staan we voor schut."

Wanneer dat is gedaan kan men in alle rust onderzoeken hoe men de kwalificatie vanaf 2017 wil inrichten. De huidige opzet werd er gehaast en kort voor de start van het seizoen doorheen gedrukt. Dat dient voortaan voorkomen te worden. "Misschien is er een ander format dat kan werken," zegt Wolff. "Vandaag begon iemand tegen mij over een singlelap-shootout voor de snelste acht rijders en om eerlijk te zijn denk ik dat dat kan werken. Tien jaar geleden deed men dat ook in FIA GT. Ik denk dat we het moeten onderzoeken, alle data moeten verzamelen en dan met een interessant format zullen komen. Dat moeten we dan introduceren vanaf 2017, op een gestructureerde manier."