'Abdeslam weigerde zichzelf op te blazen'

De terreurverdachte Salah Abdeslam zou hebben geweigerd zichzelf op te blazen bij de aanslagen van 13 november in Parijs. Dit deed hij om levens te sparen, aldus zijn broer Mohamed Abdeslam vrijdag in een interview met het Franse BFMTV.

Ook zou Salah hebben gezegd dat hij niets te maken had met de aanslagen in Brussel van 22 maart en dat hij "verantwoording verschuldigd is aan Frankrijk, maar niet aan België". Volgens Belgische autoriteiten zou hij echter zeker twee van de Brusselse terroristen hebben gekend.

Mohamed Abdeslam sprak vrijdag een uur lang met zijn broer in de gevangenis van Brugge. Daar zit de Franse terreurverdachte in afwachting van zijn uitlevering aan Frankrijk.

Salah werd op 18 maart opgepakt in de Brusselse gemeente Molenbeek. Volgens uitgelekte verhoorverslagen had hij eerder gezegd dat zijn rol bij de aanslagen in Parijs klein was. Hij zou alleen hotels en auto's hebben geregeld voor de daders. Zijn broer Brahim en Abdelhamid Abaaoud zouden de echte leiders zijn geweest.

'Abdeslam weigerde zichzelf op te blazen'
'Abdeslam weigerde zichzelf op te blazen' (Foto: ANP)