Antiterreureenheid: wij kunnen taak prima aan

"Wij kunnen onze taak als antiterreureenheid uitstekend aan. Er zijn geen operationele problemen. Wij kunnen onze kwaliteit 100 procent garanderen."

Dat zeggen vijf leden van de Dienst Speciale Interventies (DSI) vrijdag in gesprek met het ANP. Ze treden bij grote uitzondering naar buiten, omdat ze berichtgeving over de DSI dat er sprake zou zijn van een verziekte werksfeer, een tekort aan materieel en permanente overbelasting, willen ontzenuwen. "Het is echt niet waar", benadrukken ze.

Het gesprek is op een geheime locatie. De leiding van de DSI heeft het vijftal de ruimte gegeven om vrijuit te spreken.

"Sommige collega's zijn echt geraakt", zegt een teamleider. "Iedereen geeft hier zijn ziel en zaligheid voor de veiligheid in Nederland en we zijn juist zo goed op weg. Wij kunnen onze taak echt goed aan. Ik heb veel contact binnen alle gelederen en ik weet zeker dat er geen verziekte werksfeer is. Anders had ik dat al lang gemerkt en hadden we niet zo goed kunnen functioneren als we nu doen. Als de werksfeer werkelijk verziekt zou zijn, zouden mijn collega's vertrekken. Daar is absoluut geen sprake van."

"We hebben een flinke werkdruk", erkent een lid van een interventieteam. "Dat komt door de recente ontwikkelingen waardoor meer capaciteit nodig is. We zijn druk bezig het tekort aan te vullen, maar dat kost tijd. Daarom werken we soms wat langer, maar we zijn heel creatief en dat lukt goed en verantwoord. En dat kan juist alleen maar door een hele goede en hechte band met elkaar."

Een scherpschutter: "We kunnen onze taak goed aan. We mogen overal in de wereld trainen, alles wordt gefaciliteerd. Of het nu gaat om training, wapens, geld, munitie en andere middelen. Alles kan."

"Omdat we streven naar perfectie, zijn we vaak ongeduldig", zegt een ander DSI-lid. "We kijken naar het nieuwste van het nieuwste wat beschikbaar is en willen dat graag snel hebben. Dat is helaas niet zo makkelijk, omdat spullen eerst goed getest moeten worden en veel kosten. Dan moet er een goede afweging worden gemaakt en dat kost tijd."

Antiterreureenheid: wij kunnen taak prima aan
Antiterreureenheid: wij kunnen taak prima aan (Foto: ANP)