België ten onder tegen Portugal, Sigthórsson bezegelt comeback IJsland

Portugal heeft in eigen huis België verslagen. Bij rust stond de thuisploeg comfortabel voor, waarna veel wissels het spelbeeld bepaalden. Het werd 2-1. Voor België was de ontmoeting met Portugal de eerste wedstrijd sinds november 2015, toen met 3-1 van Italié werd gewonnen. Het daaropvolgende duel met Spanje werd geannuleerd wegens terreurdreiging, en ook de wedstrijd tegen Portugal stond op de tocht. Door nieuwe terreurdreiging moest vanuit Brussel worden uitgewekend naar het Portugese Leiria.

Met sterren als Thibaut Courtois, Romelu Lukaku en Axel Witsel begon België aan de wedstrijd. Ook oud-Eredivisiespelers Nacer Chadli, Thomas Vermaelen en Dries Mertens waren van de partij. Bij de Portugezen stond uiteraard Cristiano Ronaldo aan de aftrap, evenals Fenerbahçe-aanvaller Luis Nani.

Nani was degene die de score opende na twintig minuten spelen. André Gomes gaf een loepzuivere steekpass op de rappe vleugelspeler, die vervolgens Courtois met een geplaatst schot verschalkte. Nog voor rust deed ook Ronaldo van zich spreken. Eerst raakte de Real Madrid-aanvaller de paal met een schot, maar na een voorzet van João Mário kopte hij wel raak.

Na de pauze bleef een aantal Portugezen in de kleedkamer achter en na een uur spelen werd ook Ronaldo naar de kant gehaald. België was op dat moment beter in de wedstrijd gekomen en Lukaku zorgde in de 62ste minuut voor de aansluitingstreffer.

Dat Lukaku deze treffer maakte was op zich niet zo bijzonder, maar het feit dat zijn net ingevallen broertje Jordan de assist gaf maakte de goal uniek. Het was pas de tweede interland van de Anderlecht-speler en voor de familie Lukaku uiteraard een bijzonder moment. Het was echter niet genoeg voor een gelijkspel, want Portugal hield de poorten hierna gesloten.

IJsland heeft in een oefenduel van Griekenland gewonnen. In Piraeus was oud-Ajacied Kolbeinn Sigthórsson goed voor de winnende treffer. Het werd 2-3. De Grieken wisten zich niet te plaatsen voor het aankomende EK, maar dat geldt natuurlijk niet voor IJsland. Onder bondscoach Lars Lagerbäck bereikte de ploeg voor het eerst in de historie een eindronde, door onder meer Nederland in de kwalificatie achter zich te laten.

Echter was het Griekenland dat het best van start ging in Piraeus. Konstantinos Fortounis opende de score vanaf de stip en na een halfuur spelen verdubbelde hij de score met een prima schot. Op dat moment werd IJsland pas wakker en nog voor rust deden de eilandbewoners wat terug via Arnor Traustason.

Na de pauze werd IJsland sterker en sterker en dat leverde dan ook de gelijkmaker op. Swansea-spelmaker Gylfi Sigurdsson was eerst de aangever op de 2-2 van Sverrir Ingi Ingason na zeventig minuten en in de 81e minuut gaf hij een assist op de 2-3 van Kolbeinn Sigthórsson.