Renault pleit voor afschaffing brandstof-restricties

Renault's managing director Cyril Abiteboul gaat zich nu ook bemoeien met het aantrekkelijker maken van de Formule 1. De Fransman zou graag zien dat de FIA de huidige brandstof-restricties schrapt. Momenteel mogen de wagens per race slechts 100 kilogram aan benzine verbruiken. Volgens Abiteboul is dat niet zoals het zou moeten zijn in de F1. "Deze restrictie neigt naar endurance-racen," stelt hij. "En dat is niet waar de F1 om draait."

"Ik ben er een groot voorstander van dat de F1 de F1 blijft," gaat Abiteboul verder. "Endurance-racen gaat over effectiviteit, duurzaamheid, de mogelijkheid om grote afstanden zonder problemen te overbruggen. F1 gaat over kortere afstanden, waarbij er constant aangevallen moet worden. Ook in het V8-tijdperk werd er wel eens brandstof gespaard zodat je je rondetijd kon optimaliseren over een race-afstand vanuit strategisch oogpunt. Brandstofregulatie is altijd onderdeel geweest van de sport, zonder enige vorm van restrictie. Dus ik zou de limiet van 100 kg afschaffen."


"Wanneer het afgeschaft is zal er ook minder negatief worden gesproken over de huidige technologie, die eigenlijk geweldig is. Alle fabrikanten, en Mercedes voorop, zouden complimenten moeten krijgen voor de technologie die geïntroduceerd is, waarbij brandstofverbruik met 30 á 40 procent is gereduceerd. Dat is geweldig, maar deze fraaie boodschap wordt teniet gedaan door de restricties waardoor men denkt dat alles draait om fuelmanagement."

Maar juist Mercedes is tegenstander van het afschaffen van de brandstof-restricties en zit daarin dus niet op één lijn met Renault. "Het is het perfecte voorbeeld dat laat zien dat de fabrikanten de sport niet controleren. Wij zullen altijd kleine meningsverschillen houden. Ik heb mijn mening gegeven, Toto Wolff van Mercedes de zijne. Het verschil is duidelijk, dus zullen we een stemming houden."