'Rellen in Zweden'

Als we de nieuwszender Russia Today en wat Zweedse internetmedia mogen geloven, heeft een plaats nabij de Zweedse hoofdstad Stockholm twee dagen van hevige rellen achter de rug. In Alby, een voorstad van Stockholm waar veel Syrische en Armeense immigranten wonen, sprong vrijwel letterlijk de vlam in de pan.

Veel bronnen zijn er niet te vinden van het evenement, vrijwel alle Engelstalige nieuwssites die melding van de rellen maken, gebruiken rt.com als bron. In Zweden zijn de bronnen ook schaars. Enkele sites die hier een artikel aan gewijd hebben zijn deze, maar ook deze.

Als het verhaal klopt, dan waren 'jongeren' in de wijk Alby zo sportief om een baksteen door het ruit van een geparkeerde politieauto te flikkeren. Toen de politie de daders probeerde op te sporen, zijn ze gestuit op een goed georganiseerde groep doerakken die autobanden op een brug hadden gedeponeerd en daar de hens in hadden gezet.

Het leek sowieso wel een beetje op een concert van Rammstein, want de Alby-jeugd goot ook benzine over diverse auto's om die vervolgens in de brand te steken (video). De brandweer die even later arriveerde, werd bekogeld met stenen en vuurwerk.

Op vrijdagavond zou zich zo ongeveer hetzelfde hebben afgespeeld. 

Over de afkomst c.q. nationaliteit van de relschoppers is niets bekend. In Zweden is registratie op etniciteit namelijk verboden. In 2013 waren er al heftige rellen in een andere voorstad van Stockholm, Husby.