Kristoff winnaar eerste rit De Panne, Westra derde

Alexander Kristoff heeft twee dagen nadat hij zich ziek moest afmelden voor Gent-Wevelgem de eerste rit in de Driedaagse De Panne gewonnen. De Noorse sprinter van Katusha was in een sprint van een kopgroen van drie sneller dan het Astana-duo Lieuwe Westra en Alexey Lutsenko, die vandaag niet bekend is geworden als de meest slimme renner van het peloton.

Het drietal was overgebleven uit een kopgroep van zestien dat door waaiers was ontstaan. Voor de Muur van Geraardsbergen, waar Westra duidelijk de beste benen had, wisten enkel Kristoff, Lutsenko en Luke Rowe te volgen. De Brit moest echter voor de bekende klim nog lossen door een lekke band, waarna duidelijk werd dat de drie overgebleven renners mochten strijden om de zege.

Westra had zich op de klim nog ingehouden om Lutsenko binnenboord te houden, want die zou hem nog wel eens kunnen helpen op weg naar een eindzege. Immers wordt de Driedaagse vaak in de tijdrit beslist en daarin kan Westra goed uit de voeten. Echter liet Lutsenko regelmatig een beurt lopen en snoepte hij zelfs in de eindsprint nog kostbare bonificatieseconden af van de Nederlander.

In die sprint waren de twee duidelijk minder dan Kristoff, die ondanks een zware dag alsnog de beste sprinterbenen had van de koplopers. In het klassement staat de Noor nu één seconde voor op Lutsenko en zes op Westra. Tony Martin, erkend tijdrijder, staat op de zesde plaats en moet al 44 seconden goedmaken op Kristoff.