Hoe praat je met je kind over terrorisme?

Na de aanslagen van dinsdag in Brussel is er vanuit heel de wereld met afschuw gereageerd. Veel mensen vragen zich ook af of en hoe ze met hun kinderen over de aanslagen moeten praten. Kinderen zijn ook niet gek, die weten heel goed dat er wat speelt en kunnen daar vragen over hebben. Een eenduidig antwoord lijkt er niet te zijn op die vraag, maar er zijn wat tips over te vinden op het internet die we graag met jullie delen.

  • Neem de tijd om met je kind(eren) over de gebeurtenissen te praten: praat in duidelijke maar eenvoudige taal, en denk niet dat je kind te jong is, het stelt niet voor niets vragen! 
  • Wees eerlijk: je kind heeft er niets aan als je leugens vertelt. Als je iets niet weet zeg dat gewoon. Zorg dat je rustig bent en blijft tijdens het gesprek: een bange onrustige ouder zal het kind het gevoel geven dat diegene hen niet kan beschermen. 
  • Houd vast aan gewone routines: ga je kind niet ineens met de auto naar school brengen als het altijd mag fietsen, door het gewone leven door te laten gaan zorg je dat de angst niet de overhand krijgt. 
  • Kijk naar je kind: sommige kinderen uiten zich niet, maar gaan zich wel anders gedragen: ze worden stiller, juist opstandiger of ze gaan weer in hun bed plassen.