Reactie Rutte op de Brusselse aanslagen

Om 11.30 uur heeft premier Mark Rutte een persconferentie gegeven om te reageren op het verschrikkelijke nieuws wat vanochtend uit Brussel is gekomen.

In de verklaring spreekt hij zijn solidariteit uit met onze zuiderburen en veroordeelt hij de 'afschuwelijke, laffe aanslagen' en noemt hij ze een 'rechtstreekse aanval op onze vrijheid en onze manier van leven'. 'Brussel is in het hart getrokken, België is in het hart getroffen, Europa is in het hart getroffen', gaat Rutte verder. Nederland heeft België de volle steun aangeboden.

Ook deed de premier uitspraak over wat de aanslagen voor ons land betekenen. Er is nog veel onbekend en we weten niet of en zo ja hoeveel Nederlandse slachtoffers gevallen zijn. Rutte meldt ook dat er in Nederland geen aanwijzingen zijn voor een directe aanval, het dreigingsniveau blijft 'onverminderd substantieel'. 

Hij sloot af met de volgende solidaire woorden: 'Nederland is één met onze zuiderburen in verdriet én vastberadenheid. Wijken voor geweld kan en mag nooit een optie zijn. We blijven een open, democratische samenleving die zich niet door angst laat regeren. Wij zijn met meer.' Welhaast een-op-een hetzelfde als na Parijs dus, maar wat kan je ook meer zeggen na deze gruwelijke misdaden?