Bizarre chaos in Moto2 na mislukte start

Het Moto2-seizoen is op het Losail International Circuit in Qatar begonnen met een bijzonder vreemde race. De ene na de andere topper kreeg een straf vanwege een valse start, terwijl de boel aan het einde van de race nog eens overhoop gegooid werd.

De start van de race was op zijn zachts gezegd vreemd. Al heel snel werd duidelijk dat er inderdaad het een en ander niet klopte, want van de rijders vooraan kregen Sam Lowes, Alex Rins, wereldkampioen Johann Zarco en Takaaki Nakagami - die van de achtste naar de tweede plek opstoomde - allemaal een drive through penalty vanwege een valse start. De Duitse polesitter Jonas Folger kende wel een ijzersterke - en geldige - start, maar ook voor hem ging het fout: met al een forse voorsprong schoof hij in de tweede ronde onderuit, wat het einde van zijn race betekende.

Nadat de rook van de start enigszins opgetrokken was reden twee man samen op kop: Franco Morbidelli en Thomas Lühti, gestart vanaf de plekken vijf en negen. Het duo bouwde gestaag een forse voorsprong op tegenover het achtervolgende duo: Simone Corsi en Sandro Cortese, terwijl Rins, Lowes en Zarco zich gezamenlijk weer terug in de punten probeerden te vechten.

In de voorlaatste ronde kwam ineens het bericht door dat de starts van Morbidelli en Cortese onderzocht werden. Eerstgenoemde vocht nog een hard duel uit met Lühti om de zege, maar het was de Zwitser die de finish als eerste passeerde. In de slotronde werd duidelijk dat Morbidelli en Cortese inderdaad een tijdstraf van twintig seconden kregen.

Dat had tot gevolg dat Morbidelli, die als tweede over de streep kwam, ineens de zevende plek moest accepteren. Cortese viel zelfs terug naar de vijftiende plek. Luis Salom profiteerde en eindigde plotseling als tweede, terwijl ook Corsi uit het niks het podium mocht beklimmen. Overigens reden Rins en Lowes nog een bijzonder sterke inhaalrace: het duo eindigde als achtste en negende.