F1: Uitslag Grand Prix van Australië

Nico Rosberg heeft de Grand Prix van Australië gewonnen. De Mercedes-coureur bleef in Melbourne zijn teamgenoot Lewis Hamilton en Ferrari-coureur Sebastian Vettel voor. Vettel lag lang aan de leiding na een slechte start van de Mercedessen, maar moest deze na een code rood uiteindelijk alsnog afgeven.

Max Verstappen kende een frustrerende race. Na een goede start en een vierde plaats, hielp de code rood na een crash van Alonso en Gutierrez hem niet. Daarna had hij ook nog een slechte pitstop en lag rondenlang achter zijn teamgenoot Sainz, die hij in de  slotfase ook nog eens raakt en hij daardoor spinde. Uiteindelijk was de tiende plaats en één WK punt het resultaat voor de Nederlander.

Nico Rosberg wint Grand Prix van Australië (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Nico Rosberg wint Grand Prix van Australië (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Na een extra opwarmrondje door een stil- en uitgevallen Kvyat, hadden de Mercedes-coureurs een slechte start. Pole sitter Hamilton zakte naar plek zes, terwijl Rosberg op de derde plek terecht kwam. Vettel pakte de leiding voor zijn teamgenoot Raikkonen en Verstappen steeg naar de vierde plek. De Nederlander wist daar ook te blijven tot aan de eerste pitstop, want Hamilton had nadat hij was teruggekomen naar plek vijf geen antwoord op de snelheid van de Toro Rosso met een (oude) Ferrari-motor.

Voor Hamilton betekende dit dat hij zijn strategie moest aanpassen en ging bij de pitstop als enige naar de hardste band. Verstappen viel bij zijn stop terug naar plek vijf, achter Ricciardo die een goede race snelheid had. De verschillen werden na achttien ronden volledig teniet gedaan nadat Fernando Alonso een zware crash kende. Hij raakte vol de achterkant van de Haas van Gutierrez en kwam na twee koprollen stil te staan in de bandenstapels. De McLaren-coureur kon gelukkig snel uitstappen, maar door de vele brokstukken op de baan kregen we wel een rode vlag.

Na een oponthoud van een klein half uur kon de race weer hervat worden met Vettel op de zachte band aan de leiding, gevolgd door Rosberg en Raikkonen, die echter al snel daarna zich met een brandende Ferrari in de pits meldde en als vierde uitvaller genoteerd kon worden.

Het was een tijdje status quo vooraan, totdat bij Toro Rosso’s al vroeg hun tweede stop moesten maken. Bij Verstappen gaf dat problemen bij zijn linker voorband en viel daardoor terug tot achter zijn teamgenoot Sainz. Het gaf Hamilton de kans het gaspedaal in te trappen, om zo nog richting het podium te kunnen gaan. Helemaal vooraan nam Rosberg de koppositie  over van Vettel, die 21 ronden voor het einde zijn laatste stop maakte.

Ondertussen zaten zowel Sainz als Verstappen vast achter de Renault van Palmer, dit tot grote ergernis van Verstappen die graag Sainz voorbij wilde om een aanval te plaatsen op Palmer. Na velen ronden van ergernis wist de Spanjaard eindelijk Palmer te passeren en een rechte stuk later was ook Verstappen hem voorbij en, belangrijker, weer terug in de punten. De Toro Rosso’s waren door de tweede stop tot het middenveld teruggezakt en probeerden in de laatste vijftien ronden nog verder naar voren te komen. Maar plek zes leek het maximaal haalbare te gaan worden.

Vooraan was een ontketende Hamilton gestegen naar plaats twee, door op snelheid Ricciardo te passeren. Dit gebeurde echter op tien seconden achter Rosberg en achter hem kwam Vettel op versere banden ook dichterbij.  Hij kwam tot op de staart van Hamilton, maar een verremming zorgde ervoor dat een derde plaats het maximaal haalbare was voor Vettel.

Sainz en Verstappen wisten in de slotfase nog wel aan te sluiten bij het groepje om plaats zes, maar verdere winst in positie zat er niet meer in. Toen beide Toro Rosso-coureurs zich verremden raakte Verstappen de Spanjaard zelfs en spinde, maar kon wel gewoon verder en reed naar plek tien.

Vooraan bleef Rosberg zonder problemen en boekte zijn vijftiende zege  in de Formule 1. Het podium werd gecompleteerd door Hamilton en Vettel. De overige punten waren voor Ricciardo, Massa, Grosjean, Hulkenberg, Bottas, Sainz en dus Verstappen. Voor Grosjean betekende de zesde plek een mooie start voor het nieuwe Haas F1 team. '

Uitslag Grand Prix van Australië

Pos.  Coureur Team Tijd
1.   N. Rosberg Mercedes 1:48:15.565
2.   L. Hamilton Mercedes +8.606
3.   S. Vettel Ferrari +9.643
4.   D. Ricciardo Red Bull +34.330
5.   F. Massa Williams +58.979
6.   R. Grosjean Haas +1:12.081
7.   N. Hulkenberg Force India +1:14.199
8.   V. Bottas Williams +1:15.153
9.   C. Sainz Jr. Toro Rosso +1:15.680
10.   M. Verstappen Toro Rosso +1:16.833
11.   J. Palmer Renault +1:23.399
12.   K. Magnussen Renault +1:25.606
13.   S. Perez Force India +1:31.699
14.   J. Button McLaren + 1 ronde
15.   F. Nasr Sauber + 1 ronde
16.   P. Wehrlein Manor + 1 ronde
DNF  M. Ericsson Sauber -
DNF  K. Raikkonen Ferrari -
DNF  R. Haryanto Manor -
DNF  F. Alonso McLaren -
DNF  E. Gutiérrez Haas -
DNS  D. Kvyat Red Bull -