'Cosmopolitische Antifascisten' protesteren tegen Trump

Demonstraties tegen de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zijn zaterdag in New York en Phoenix (Arizona) grotendeels vreedzaam verlopen. In New York protesteerden de zogeheten 'Cosmopolitan Antifascists' tegen de multimiljardiar.

De afgelopen dagen kwam het een aantal malen tot botsingen tussen voor- en tegenstanders van Trump, maar zaterdag bleef het bij enkele aanhoudingen. In Phoenix moest een bijeenkomst vanwege een demonstratie kort worden uitgesteld, en in Arizona blokkeerden tientallen mensen een uur lang een snelweg.

In New York waren honderden mensen op de been na een oproep van de organisatie 'Cosmopolitan Antifascists'. Hun protest ging onder meer over de houding van Trump ten opzichte van homoseksuelen.

Trump is voorstander van het zogenaamde traditionele huwelijk, tussen man en vrouw. Nadat het Amerikaanse hooggerechtshof medio vorig jaar oordeelde dat het homohuwelijk grondwettelijke bescherming geniet, noemde Trump de uitspraak teleurstellend. Hij plaatste vraagtekens bij het oordeel van de door George W. Bush voorgedragen rechter John Roberts.