Nieuwe kwalificatie F1 alweer geschrapt

Het nieuwe kwalificatiesysteem in de Formule 1 is niet bepaald een lang leven beschoren. Het knockoutsysteem maakte zaterdag in Australië haar debuut, maar er kwam gelijk al forse kritiek op het systeem. Het grootste deel van de kwalificatie leek toch zeker interessant, maar in de laatste vijf minuten van de laatste sessie gebeurde er niks meer. 

Alle teambazen zijn in Melbourne voorafgaand aan de Grand Prix van Australië bij elkaar gekomen voor een spoedoverleg. Ze zouden er vervolgens unaniem voor gestemd hebben het nieuwe systeem geen tweede kans te gunnen en het direct af te schieten. "Vanaf Bahrein gaan we weer terug naar het oude systeem", aldus Mercedes-teambaas Toto Wolff. "Het moet door de formule 1-commissie nog wel officieel goedgekeurd worden, maar ik ben benieuwd wie zijn hand in de lucht steekt voor het systeem van gisteren...het zou in de komende dagen wel beslist moeten worden."

Er werd eveneens overlegd over het behouden van het knockoutsysteem voor de eerste twee sessies, waarna de laatste sessie vrij zou kunnen zijn. "Een aantal teams dachten dat dat de boel wat op zou kunnen schudden, maar uiteindelijk won het gezond verstand", verklaart Wolff, zonder uit te leggen waarom het knockoutsysteem ook voor de eerste twee sessies schijnbaar niet interessant genoeg was. "We gaan nu terug naar iets dat we tenminste snappen. Het zou wel gek zijn als we weer iets nieuws bedenken en volgende keer vinden we het weer niks aan."