'Marokkaanse gemeenschap beschermde Abdeslam'

Het heeft er alle schijn van dat een aantal bewoners van Molenbeek, een deelgemeente van Brussel, hebben meegewerkt om een gezochte terrorist uit handen van de justitie te houden. Volgens een antropoloog heeft minstens een deel van de Marokkaanse gemeenschap zowel actief als passief hulp geboden aan een van de breinen achter de massaslachting in Parijs.

"Extremisten als hij konden en kunnen alleen functioneren omdat ze door een groot netwerk beschermd worden” ,aldus antropoloog en fotojournalist Teun Voeten, die zelf tot voor kort in het Belgische kalifaat woonachtig was.

“Ten eerste wonen daar heel veel mensen die sympathie voelen voor islamitisch extremisme en ten tweede beschermt de Marokkaanse gemeenschap altijd haar eigen leden.”

Andere inwoners van de buurt onderschrijven deze stelling. Een bewoonster vertelde de Belgische media dat iedereen in de buurt wist dat Abdeslam gewoon in Molenbeek aanwezig was. Hij liep al weken gewoon op straat rond. “Een maand geleden zijn ze puur voor de lol nog voorbij het politiecommissariaat gaan wandelen”, vertelt de vrouw.

Volgens Voeten bestaat er binnen de gemeenschap een soort omerta, zoals je ook bij de Italiaanse maffia tegenkomt. “Het verbaast me in die zin niets dat deze man hier zo lang dekking kon vinden.”

In tegenstelling tot terroristen, zijn journalisten niet welkom in Molenbeek. Gisteren nog werd een satellietwagen van de BBC halal geslacht door 'jongeren'. Tevens werd de auto van een medewerker van het Vlaamse Medialaan gestenigd.

Rondom de arrestatie van Abdeslam waren veel grote en kleine relletjes. Jonge 'Belgen' scandeerden zijn naam en vormden een soort erehaag voor de arrestant, die zij als een 'held' zien. Geheel in de lijn der verwachting werd ook de politie agressief benaderd. Veel jonge bewoners zijn van mening dat de wetsdienaren niets te zoeken hebben in 'hun' wijk. “zelfs niet als het om een terrorist met het bloed van Parijs aan zijn handen gaat”, voegt Voeten daaraan toe.