Tom Poes is jarig

De avonturen van Tom Poes verschenen vanaf 1941 in het dagblad de Telegraaf/Nieuws van de dag. Tom Poes was de hoofdpersoon in deze strips, die aanvankelijk bedoeld was voor kinderen tot 10 jaar. In het derde deel, In den toovertuin doet Heer Olivier B. Bommel zijn intrede. Heer Bommel wordt eerst een vast karakter in de strips en langzamerhand groeit hij uit tot de hoofdpersoon van de bekende strips.

In de serie verschenen uiteindelijk 177 verhalen en in 176 verhalen speelt Tom Poes mee. Alleen in het verhaal Het Griffoen-ei wordt hij kort genoemd maar speelt hij verder geen rol. De verhalen verschenen eerst in de Telegraaf, na de oorlog verschijnen de strips in vele dag- en weekbladen waaronder NRC Handelsblad, de Volkskrant en Donald Duck en uiteraard in vele boeken. Heer Bommel is in de verhalen de ietwat dommige naïeve heer van stand, die vaak in de problemen komt. Hij wordt dan meestal gered een list, verzonnen door zijn slimme vriend Tom Poes.

Op 16 maart 1941 verscheen de eerste strip, Tom Poes ontdekt het geheim der blauwe aarde, in dagblad de Telegraaf/Nieuws van de dag, vandaag precies 75 jaar geleden. Ik neem aan dat dat op Slot Bommelstein gevierd zal worden met een eenvoudige doch voedzame maaltijd!