Helft Nederlanders wil e-books in bibliotheek

Bijna de helft van de Nederlanders vindt het belangrijk dat e-books in de bibliotheek te leen zijn. 46 procent noemt die aanwezigheid belangrijk of heel belangrijk, blijkt uit een onderzoek onder ruim duizend Nederlanders, dat in opdracht van de Vereniging Openbare Bibliotheken door onderzoeksbureau Ipsos is gehouden. Dat hoeven niet per se de nieuwste e-books te zijn. Dat vindt slechts 40 procent belangrijk.

Wel vindt ruim de helft van de ondervraagden (52 procent) dat bibliotheken alle e-books moeten kunnen aanbieden. Nu is dat nog niet zo omdat uitgevers licenties moeten verlenen voor het uitlenen van e-books door de bibliotheken. Daardoor is maar ongeveer een kwart van de e-books beschikbaar. De bibliotheken willen dat het systeem gelijk wordt getrokken naar dat voor fysieke boeken waarvoor een leenrechtvergoeding wordt betaald.

Overigens denken de meeste Nederlanders niet dat e-books boeken volledig gaan vervangen. 74 procent ziet dat niet gebeuren. 16 procent denkt wel dat het papieren boek verdwijnt.

Helft Nederlanders wil e-books in bibliotheek
Helft Nederlanders wil e-books in bibliotheek (Foto: BuzzT)