Hollywood-Aziaten klaar met racistische stereotypen

George Takei, Ang Lee en nog 23 andere leden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) hebben hun ongenoegen geuit over de 'smakeloze en beledigende grappen' die tijdens de laatste Academy Awards werden gemaakt door showhost Chris Rock. Gezamenlijk stuurden zij een open brief aan de top van de Academy om hun beklag te doen.

De achtentachtigste uitreiking van de Oscars vond plaats op 28 februari 2016 in Los Angeles en werd gepresenteerd door acteur en comedian Chris Rock. Zoals menigeen weet is Rock niet vies van platte humor en schuwt ook grappen met een racistische of stereotyperende insteek niet, of dat nu tegen blanken, zwarten of Aziaten is. Hoewel er in de aanloop naar en tijdens de uitreiking vooral aandacht was voor het gebrek aan donkere acteurs en actrices onder de genomineerden, waren het de Aziatisch-gekleurde grappen die nu nog een staartje krijgen.

In de brief roepen de 25 beklagers, allen van Aziatische komaf, op tot concrete stappen van het Academy-bestuur om 'dit soort vooringenomen en ronduit racistische stereotyperingen gericht aan welke groep dan ook in de toekomst te voorkomen'. De brief spreekt verder verbazing uit over hoe dergelijke grappen deel uit kunnen maken van het program, temeer na het hele #OscarsSoWhite-debacle en de speech van Academy-topvrouw Cheryl Boone Isaacs over diversiteit.

Tijdens de uitreiking kwamen er verschillende grappen langs met Aziaten als doelwit. Zo werden er op een gegeven moment drie Aziatische kindjes het podium op geroepen voor de resultaten van de stemmentelling, en werden er andere bekende stereotypen aangehaald zoals de penisgrootte van Aziatische mannen. De volledige brief aan het Academy-bestuur kun je hier lezen.

Academy-leden beklagen zich om 'Asian jokes' (Foto: ANP)
Academy-leden beklagen zich om 'Asian jokes' (Foto: ANP)