Erdogan waarschuwt Constitutioneel Hof

De Turkse dictator president Tayyip Erdogan heeft de uitspraak van het Constitutionele Hof die leidde tot de vrijlating van twee journalisten een stap tegen Turkije genoemd. "Ik hoop dat het Constitutionele Hof niet nogmaals iets doet dat zijn bestaansrecht ter discussie zal stellen," aldus Erdogan in een toespraak vrijdag in de zuidwestelijke stad Burdur.

Eind februari oordeelde het Hof dat met de arrestatie van Can Dundar en Erdem Gul de rechten van de twee journalisten waren geschonden. Dundar en Gul werden in november opgepakt wegens het verspreiden van beeldmateriaal over de oorlog in Syrië. Erdogan noemde dit vrijdag "een concreet voorbeeld van een van de grootste bedreigingen tegen Turkije de laatste tijd." Op de beelden zou te zien zijn dat de Turkse geheime dienst in 2014 wapens hielp smokkelen naar Syrië.

De twee journalisten zijn nog niet van de Turkse justitie af. Op 25 maart begint een proces tegen hen wegens spionage en het verspreiden van geheime informatie. Ze mogen het land niet uit en ze kunnen een levenslange gevangenisstraf krijgen.

Erdogan waarschuwt Constitutioneel Hof
Erdogan waarschuwt Constitutioneel Hof (Foto: ANP)