"Westen wil ons via dopingschandaal uit de wereld werken"

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov, ziet het enorme dopingschandaal rondom zijn land vooral als complot om Rusland buiten alle wereldwijde processen te schuiven. "Als je kijkt naar hoe men in het Westen bericht over dit hele gedoe zou het me niks verbazen als ze straks zeggen dat het Russische leger en zelfs onze diplomaten aan de meldonium zitten", wijst hij op het sinds 1 januari - voor sporters - verboden hartmedicijn. 

"Op die manier willen ze ons straks nog gaan verbieden om deel te nemen aan de internationale politieke processen in plaats van alleen sportwedstrijden", foetert Lavrov. "Ze proberen de prestaties van onze geweldige sporters onderuit te halen", klinkt het op z'n Noord-Koreaans. "Meldonium is al decennia een legaal medicijn, gebruikt door atleten met hartproblemen, en nu zeggen ze ineens dat het doping is. De maker zegt nota bene zelf dat het niet prestatiebevorderend is en slechts is bedoeld als onderhoud van het lichaam."

De minister denkt dat het allemaal anders was gelopen als de bedenker van het middel, Ivars Kalvins, niet in Letland geboren was. "Hij heeft nog geluk dat hij in Letland geboren is tijdens de Sovjet-periode. Wat als hij geboren was nadat Letland onderdeel werd van de zogenaamde ontwikkelde wereld? Wellicht was zijn medicijn dan een heel ander lot beschoren."

Ook over wereldantidopingorganisatie WADA is Lavrov weinig gelukkig. "Misschien hadden ze een goede reden om het te verbieden? Een reden die wij en allerlei wetenschappelijke studies niet kunnen ontdekken, maar dan moeten ze die wel duidelijk maken. We willen open en eerlijk samenwerken met WADA, we respecteren hen. Maar dan moet het wel op een eerlijke manier gaan en niet, zoals nu, uitmonden in een poging om ons als één grote corrupte bende weg te zetten. Wij hebben ook experts."

In de laatste weken zijn vele sporters, vooral uit Rusland, betrapt op het gebruik van meldonium. Het gaat daarbij onder meer om tennisster Maria Sharapova, schaatser Pavel Kulizhnikov, shorttracker Semen Elistratov en andere medaillewinnaars op WK's en Olympische Spelen. Verwacht wordt dat er in de komende weken nog tientallen namen bij zullen gaan komen.