Supergirl/Flash-crossover bevestigt multiverse-theorie

Toen de tv-zenders CBS en The CW bekend maakten dat hun DCTV-series Supergirl en The Flash een crossover zouden maken, werd al snel gespeculeerd wat dat betekende voor beide series en hoe de gezamenlijke continuïteit in elkaar steekt. De officiële beschrijving van de crossover-aflevering schept hier meer duidelijkheid in.

Een tv-serie of film speelt zich doorgaans af in wat een fictief universum wordt genoemd. Een wereld die gebaseerd is op de onze, maar met kleine wijzigingen, zoals het bestaan van de personages waar de serie over vertelt. Door twee series te combineren in een crossover bevestigen de makers van beide series feitelijk dat deze zich in hetzelfde fictieve universum afspelen. Dit is natuurlijk het meest duidelijk bij spinoffs: Angel speelde zich af in dezelfde wereld als Buffy the Vampire Slayer, Better Call Saul in dezelfde wereld als Breaking Bad en The Flash deelt een universum met Arrow.

Een crossover tussen The Flash en Supergirl zou daarom bijvoorbeeld betekenen dat het bestaan van Superman in Supergirl bevestigt dat hij ook een gegeven is in The Flash. Of om het complexer te maken: in Arrow. Maar met de introductie van het Multiverse hebben de makers daar, ruim voor de bekendmaking van deze crossover, al een mogelijke oplossing voor gevonden: er zijn simpelweg parallele universa, en Supergirl speelt zich af in een alternatieve wereld. Deze theorie is vandaag bevestigd in de beschrijving van de crossover-aflevering:

Kara krijgt er een nieuwe bondgenoot bij wanneer superheld The Flash (Grant Gustin) ineens verschijnt uit een alternatief universum en haar helpt Siobhan, oftewel Silver Banshee, en Livewire te verslaan in ruil voor het vinden van een weg naar huis.

In het tweede seizoen van The Flash, dat momenteel loopt in de VS, heeft de superheld al een aantal keer de grens tussen universa overschreden, en deze omschrijving wijst erop dat hij het nog minimaal één keer extra zal doen. Ter promotie van de aflevering heeft CBS ook een poster vrijgegeven die is vormgegeven als de cover van een comic:

Crossover-poster voor Supergirl en The Flash

De aflevering van Supergirl, Worlds Finest geheten, wordt op CBS uitgezonden op 28 maart. De serie wordt nog niet in Nederland uitgezonden. The Flash is in Nederland te zien bij Fox, waar het tweede seizoen komend weekend van start gaat.